Elma is moeder en werkt 4 dagen en wat zij daarover te horen krijgt... - My Name Is Mama

Elma is moeder en werkt 4 dagen en wat zij daarover te horen krijgt… Gezin & Relatie / Lifestyle

Daphne heeft een vriendin die 4 dagen per week werkt. Zij heeft een zoontje van 2,5en de tweede is op komst. Zelf vindt zij het heerlijk om die 4 dagen te werken, maar dat dat door onze maatschappij nog niet volledig wordt begrepen wordt soms pijnlijk duidelijk.

Ik ben 33 en net als mijn man werk ik 4 dagen. Toen ik zwanger was van de eerste, waren we daar heel snel uit, allebei een dag minder werken. Dat vonden wij heel vanzelfsprekend, eerlijk verdelen. Mijn man keek er net als ik naar uit om 1 dag in de week lekker met ons kindje leuke dingen te kunnen doen. Maar is het wel zo vanzelfsprekend? Aan de reacties die ik af en toe krijg, merk ik dat de gemiddelde Nederlander daar toch echt anders over denkt.

Werk je 4 dagen, zoveel?!
Ja, is dat zo raar? Ik ben echt niet de enige, bij ons in het bedrijf werken er zelfs moeders 5 dagen. Dat zou ik persoonlijk niet willen, misschien als ik een carrière tijger was geweest, had ik dat ook gedaan. Ik heb wel ambitie, maar ik heb geen haast om ergens te komen.

Wil je dat wel, 4 dagen werken?
“Of moet je dat?” vul ik in mijn hoofd dan maar aan. Ja dat wil ik, ik vind mijn werk leuk. Zou ik mijn functie in 3 dagen kunnen vervullen, ja. Zou ik hem in 5 dagen beter doen? Wellicht. Maar als ik 3 dagen zou werken, zou ik de leuke extra taken niet meer kunnen uitvoeren.

Wil je niet minder werken?
Een beschuldiging vermomd als open vraag. Hoewel ik geen carrière tijger ben, wil ik toch wel graag blijven leren en groeien. Met 3 dagen werken zou ik het gevoel hebben dat ik stil zou staan en tja, stilstand is achteruitgang zegt men wel eens… Ik geniet van mijn werk en zou niets anders willen doen.

Is dat niet zwaar?
Is iedereen vergeten dat mama zijn pas echt een zwaar beroep is? Je mag niet voor niets 20 jaar later al met “pensioen”. Ik kan mij nog herinneren dat toen onze eerste een half jaar was, ik soms op mijn vrije dag stiekem dacht: “Gelukkig mag ik morgen weer werken, kan ik lekker rustig aan doen.”, of “Was mijn man maar al thuis, dan kon ik even zitten.”. En ga mij niet vertellen dat er moeders zijn die dat nog nooit hebben gedacht. Die moeders liegen, en jokken mag niet. De grote alles-is-zo-makkelijk-show, daar doe ik niet aan mee. Moeder zijn is gewoon zwaar of je nou 1,3 of 5 dagen werkt, dat maakt voor mij denk ik weinig uit.

Vind je het niet zielig dat hij zo vaak naar de crèche moet?
Moet? Mag! Hij vind het daar fantastisch! Op maandag vraagt hij soms al of hij naar de crèche mag, dan moet hij nog wachten tot donderdag. Hij gaat 2 dagen naar de crèche en 1 dag naar oma, gelukkig is oma volgens mijn zoon een goed alternatief. Zij is superlief voor hem en geeft hem alle aandacht die hij maar vraagt.

Zou je niet liever meer genieten van je kind?
Je vraagt je af of ik mijn kind wel voldoende aandacht geef? Maak je geen zorgen. Op de overige 3 dagen geniet ik met volle teugen. We gaan een stukje wandelen, voeren de dieren in het park of gaan op visite bij een leeftijdsgenootje zodat hij lekker kan samenspelen

Het vervelende is, dat nu ik zwanger ben van de tweede, de hoeveelheid bovenstaande en soortgelijke opmerkingen in het kwadraat gestegen is. Weten mensen iets over het hebben van 2 kinderen dat ik nog niet heb voorzien? Soms slaat een lichte paniek bij me toe en dan vraag ik me af hoe ik dat op mijn vrije dag in hemelsnaam ga doen. 2 kinderen die tegelijk huilen en een poepluier hebben? Maar dat zie ik dan wel weer. En mijn man dan? Moet die ook nog minder gaan werken omdat het anders te zwaar voor hem wordt?

Of ik het afkeur dat er in ander gezinnen de vader 5 dagen blijft werken en alleen de moeder uren inlevert? Absoluut niet! Elk gezin is anders, iedereen heeft daar zijn eigen ideeën over en iedereen heeft een andere financiële situatie. Wat ik jammer zou vinden is als er vrouwen zijn die ook 4 dagen willen blijven werken, maar omdat manlief zo koppig is te denken dat hij niet minder kan werken, de vrouw daardoor gedwongen thuis zit.

Dit werkt voor ons gewoon het meest ideaal, ieder 4 dagen werken, het past bij ons. Als ik er alleen zakelijk naar zou kijken, zou ik zelfs eigenlijk 5 dagen moeten werken en mijn man 3. Maar die ene dag alleen met mijn zoontje? Die laat ik mij mooi niet afnemen!

Comments

comments


Comments

 1. Nu nog aan het genieten van mijn verlof, maar ook ik werk vier dagen. December 2012 is onze eerste geboren en april daarna weer begonnen met werken… In het begin vond ik het best pittig – ik wilde 5 dagen in 4 dagen proppen, een kinderdagverblijf die vroeg (6uur) dicht ging – ik haal – en een appartement met maar 1 slaapkamer, dus de kleine bij ons op de kamer. Maar na een tijdje leerde ik beter “nee” zeggen op mijn werk en voelde ik me niet “verplicht” om op mijn vrije dag toch ook nog even te werken. Nog iets later ons appartement verkocht en verhuisd naar een heerlijk huis (met meerdere slaapkamers;) ) en dus ook een nieuwe crèche – die tot zeven uur open is. Dat geeft een rust!

  Ik vind het heerlijk om vier dagen te werken! Ik ben onwijs gek op mijn mannetjes, maar even iets anders en andere mensen om me heen vind ik erg fijn. Ik vind mijn werk ook erg leuk, geniet ervan en heb hele leuke collega’s. De oudste heeft het ook onwijs naar zijn zin op het kinderdagverblijf, wat natuurlijk ook mee werkt, want dan breng je hem met een gerust hart daar heen.

  Nu ik verlof heb, onze tweede is afgelopen januari geboren, vind ik het heerlijk om mijn twee mannetjes om me heen te hebben (de oudste gaat trouwens wel gewoon nog steeds naar kdv), maar kijk er ook wel weer naar uit om te werken!

  Ook ik krijg nu steeds de vraag: “blijf je vier dagen werken?”, maar waarom? Ik zie geen verschil tussen een of twee kids, behalve dat het ’s ochtends nu iets hectischer zal worden, haha! Waar eerst mijn man de ochtend volledig voor zijn rekening nam zal ik nu ook moeten helpen. En andersom zal hij dat ’s avonds doen, mits hij op tijd terug is van werk;)

  Tuurlijk is het af en toe best druk en plannen, maar dat zal het ook zijn als ik niet of minder zou werken… En doordat mijn man ook een dag in de week thuis is, is de verhouding dat de kinderen thuis of op het kinderdagverblijf zijn nog steeds meer thuis. Ik denk dat ik door ook te werken alleen maar een leukere moeder ben

  • Ah heerlijk ook twee mannetjes 🙂 Zo te lezen heb je het inderdaad goed geregeld. En als jij, je partner en je kinderen op deze manier happy zijn en het gezin goed functioneert dan is dat toch super fijn 🙂 Ik zou zelf ook echt heel graag gaan werken buitenshuis (ik zelf werk/blog) maar dat is gewoon thuis aan de keukentafel hihi. Ik zou dolgraag 1 dag per week op kantoor of in een winkel werken met al het sociale contact wat daar bij komt 🙂

  • Dank je wel voor je reactie, ik ben blij dat ik toch echt niet de enige ben! Fijn dat de boel onder controle is Irene. Ik hoop dat mij dat ook lukt over een paar maanden met 2 jongens!

 2. Wow precies dezelfde “constructie” als wij! Zowel papa als mama werken 4 dagen. En inderdaad, hoe vaak je niet scheef word aangekeken op het feit dat je “zoveel” werkt. (het meest op Social media!) Want je kind verdient immers alle aandacht etc. etc. Ik heb alles voorbij horen komen… maar ik vind werken ook belangrijk, belangrijk om je eigen geld te hebben, om even niet mama te zijn maar gewoon Kelly!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *