Mijn zoon’s favoriete speelgoed? Vaatwastabletten en wasmachine tabs! - My Name Is Mama

Mijn zoon’s favoriete speelgoed? Vaatwastabletten en wasmachine tabs! Baby & Kind

Als mijn zoon zou mogen kiezen, zou hij wasmachine tabs en vaatwasblokjes verkiezen boven zijn blokken. En dat is echt niet raar want  meer dan 50% van de Nederlandse kinderen spelen liever met chemicaliën dan met speelgoed als zij de keuze krijgen.

Gelukkig heeft mijn zoon helemaal geen keus.
En dat zou geen enkel kind moeten hebben. Toch zijn er jaarlijks zo’n 7.500 ongevallen met chemicaliën in en rondom het huis. Je moet hierbij denken aan middelen als bleek, verf(verdunners), vaatwasblokjes, vlekkenreiniger of plantenvoeding. Middelen die wij vrijwel allemaal in en rondom ons huis hebben staan. Vaak staan deze binnen het bereik van onze kinderen, bijvoorbeeld in het kasje onder de gootsteen, of gewoon naast het toilet.

Waar kiest jouw kind voor?
Ik besloot mijn zoon voor eens toch wèl de keuze te geven. Door middel van een eenvoudige online test, waarin hij mag kiezen tussen speelgoed en chemicaliën. Van de 10 verschillende opties, kiest hij slechts 4 keer voor speelgoed. Eerlijk gezegd had ik dat ook wel verwacht, het zet me dan ook direct aan het denken of mijn huis echt wel zo veilig is voor mijn kinderen. Ben je benieuwd waar jouw kind voor kiest? Doe dan ook deze test (al vanaf 1 jaar!).

En wat was de score? Laat het me weten in een reactie op Facebook.

Veiligheid in huis

Geen spel!
Nu denk je misschien, “ja lekker makkelijk kiezen op zo’n schermpje”. VeiligheidNL deed hun onderzoek echter met echte flessen en echt speelgoed. Uit deze test kwam oa. het volgende resultaat.

 82% van de kinderen gaat voor bleek
– 64% van de kinderen gaat voor verf
– 56% van de kinderen gaat voor muizengif

5 veiligheidstips.
Geef jouw kind ook geen keuze, met deze 5 tips maak je je huis nog veiliger!

  • Zorg dat het (gootsteen)kastje waar je chemische middelen bewaart afgesloten is voor een kind.
  • Zet chemicaliën in een schuur hoog weg.
  • Laat geen chemische middelen slingeren in de keuken of badkamer. Houd de verpakkingen buiten bereik van je kind, ook wanneer jij ze op dat moment gebruikt.
  • Sluit de doppen altijd goed af, ook als je er op dat moment mee aan het werk bent. Draai ze desnoods iets strakker aan zodat ze moeilijker te openen zijn voor kinderen.
  • Volg een EHBO cursus gericht op eerste hulp bij kinderen, zo weet je wat je wel en niet moet doen bij het in aanraking komen van diverse middelen.

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

Dit artikel kwam in stand in samenwerking met VeiligheidNL en NVWA.

Comments

comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *