Ingezonden: "Ik weiger om verplicht oppas oma te zijn, ze regelen maar opvang" - My Name Is Mama

Ingezonden: “Ik weiger om verplicht oppas oma te zijn, ze regelen maar opvang” Baby & Kind

Ellen (52) is sinds kort oma, maar weigert om vaste dagen op te passen zodat haar dochter kan werken. “Ik wil gewoon ‘nee’ kunnen zeggen zonder schuldgevoel”.

Mijn dochter en schoonzoon zijn 3 weken geleden ouders geworden. Mijn dochter werkt in het onderwijs en wil na de zomervakantie weer 4 dagen per week voor de klas staan. Mijn schoonzoon werkt ook 4 dagen. Op die manier hebben ze straks beide doordeweeks 1 dag de zorg voor hun dochter en hoeven ze ‘slechts’ voor 3 dagen oppas te regelen. De ouders van mijn schoonzoon hebben aangeboden tenminste 1x per week hun kleindochter te willen opvangen en eventueel om de week 2x. Nu heeft mijn dochter gevraagd of ik hetzelfde wil doen, maar ik pieker er niet over.

Oma wil alleen met je knuffelen wanneer het in haar agenda past

Het is niet dat ik mijn dochter niet wil helpen, maar ik heb ook mijn eigen leven. Ik houd van spontaan dingen ondernemen, heb mijn vaste sportochtenden en ga regelmatig lekker er op uit met vriendinnen. Winkelen, dagje sauna, lekker lunchen dat soort dingen. Ik vind het heerlijk om met mijn kleindochter te knuffelen en wil ook zeker wel met regelmaat oppassen, maar een vaste dag of om de week zelfs 2 daar wil ik gewoon niet aan beginnen. Ik wil gewoon ‘nee’ kunnen zeggen zonder schuldgevoel en zonder dat ik mijn dochter weer opzadel met het feit dat ze op korte termijn wat anders moet regelen.

Ik ben blij dat ik eindelijk met niemand meer rekening hoef te houden wanneer ik iets ga ondernemen.

Ik heb nog een zoon en een dochter en als ik nu vaste oppas oma ben voor mijn eerste kleinkind dan kan ik het straks niet maken om eventuele volgende kleinkinderen te weigeren. Voor je het weet ben ik fulltime oppas oma en dat idee staat me gewoon tegen. Ik heb 28 jaar lang de zorg voor mijn eigen kinderen gehad (de jongste ging het huis uit toen ze 23 was) en ik geniet nu volop van mijn vrijheid. Ik ben blij dat ik eindelijk met niemand meer rekening hoef te houden wanneer ik iets ga ondernemen.

Natuurlijk zijn hier de nodige discussies over gevoerd de afgelopen maanden en mijn dochter maakt soms gemene opmerkingen als ik lekker met mijn kleindochter zit te knuffelen. “Ja oma wil alleen met je knuffelen wanneer het in haar agenda past” zegt ze dan bijvoorbeeld. Af ent toe verbaas ik me erover dat het mijn eigen dochter is die zo egoïstisch denkt, in haar ogen is dat overigens precies andersom natuurlijk. Ze kan zo veel lelijke opmerkingen maken als ze wil, maar ik weiger om verplicht oppas oma te zijn, ze regelen voor die overige dagen maar gewoon andere opvang.

Comments

comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *