7 tips om ontspannen boodschappen te doen met kids (Ja, kan echt!) - My Name Is Mama

7 tips om ontspannen boodschappen te doen met kids (Ja, kan echt!) Gezin & Relatie

Ligt jouw kind geregeld gillend en tierend in gangpad 4, tussen het snoep en de frisdrank? Ben je altijd tientallen euro’s duurder uit dan wat er op je lijstje stond, omdat er ongemerkt Frozen cornflakes, berenworst, muizenkaas en Nijntje koekjes aan je kar zijn toegevoegd? Lees dan vooral deze tips* door!

* In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst…

 

Vorig jaar plaatste ik de ingezonden brief van moeder Lisette, die met twee van haar vier kinderen naar de supermarkt moest en dit niet bepaald als gezinsuitje ervoer. Aan de reacties onder die betreffende post op Facebook, bleek zij absoluut niet de enige te zijn waarbij het angstzweet al in de bilnaad kruipt bij de gedachte aan de combinatie boodschappen en kinderen.

Zelf probeer ik ook altijd zo ver mogelijk uit de buurt van de supermarkt te blijven met mijn kinderen. Ik zal niet zeggen dat ik er een hekel aan heb, maar echt efficiente tijdsbesteding is het zeker niet. Trek gerust 40 minuten uit voor het halen van de vergeten items, brood, jus en zoetjes. En het is me meer dan eens overkomen, dat ik met een reeds geopende zak krentenbollen/eierkoeken/kaasstengels bij de kassa verscheen. Alles voor de vrede zullen we maar zeggen.

Omdat ik de wereld graag wil verbeteren (herinnert u zich het artikel over een rookverbod in de Efteling nog…?) ging ik op zoek naar mogelijkheden om van boodschappen doen met kind(eren), een plezierig uitstapje te maken. Okay dat is natuurlijk gelogen (want onmogelijk), maar laat het in ieder geval en stuk minder ellendig zijn.

1. Zorg dat je kind gegeten heeft.
Dit voorkomt het gedrein om een krentenbol midden in de winkel. Wat dus weer geld bespaart! Win win!

2. Zorg dat je kind goed geslapen heeft.
Ooit een kind zien struikelen over een compleet vlakke ondergrond? Juist ja. Ooit een kind achterover gevouwen in het zitje van een karretje zien hangen? Komt je bekend voor, toch? Ooit je kar als een soort loeiende brandweerwagen door de supermarkt geduwd, waarbij jij het vuurrode element was en je kind de sirene? Ik vermoed dat je nu Bingo hebt. Zorg dus dat je je kind niet vermoeid mee neemt. Dat voorkomt een hoop gejammer en gedrein.

3. Maak de regels vooraf duidelijk.
Vertel thuis wat jullie gaan doen en welke regels er gelden. Niet rennen, niet botsen, niet gillen, niet zeuren(!), niet zomaar spullen in de kar gooien etc. Veel kinderen vinden het prettig om te weten wat ze gaan doen en wat er van ze verwacht wordt. Of ze zich er aan houden is een tweede…

4. Geef je kind een boodschappenlijstje.
Kan hij nog niet lezen? Geen probleem. Print afbeelding uit van bijvoorbeeld appels, bananen, melk, vla en groentes, geef die aan je kind. Laat je kind deze items verzamelen.

5. Verzin een spelletje.
“Ik zie ik zie wat jij niet ziet” is een leuke, of wat dacht je van “zoek iets wat begint met een M”… Zo houd je hem in ieder gangpad wel even zoet.

6. Stel iets leuks in het vooruitzicht.
Investeer 50 cent in vrede. Beloof dat als hij zich netjes gedraagt hij straks even in die automaat bij de uitgang mag zitten of een vers croissantje bij de bakker mag halen.

7. Laat je kind thuis.
De aller beste tip die ik je kan geven, maar we weten allemaal: soms kun je niet anders. In dat geval hoop ik dat je echt wat hebt aan de bovenstaande tips!

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *