8.000 kilometer verwijderd van mijn kind, en toch geef ik hem borstvoeding. - My Name Is Mama

8.000 kilometer verwijderd van mijn kind, en toch geef ik hem borstvoeding. Interview

8 maanden geleden beviel Ichrak van haar zoon Aiden. Direct vanaf de geboorte gaf zij hem borstvoeding, maar toen zij na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk ging als stewardess wilde zij dit wel blijven volhouden. Maar hoe doe je dat als je naar de andere kant van de wereld vliegt en 4 dagen wegblijft?

“Aiden is geboren met een keizersnede, om die reden kwam de borstvoeding helaas ook niet direct op gang. Borstvoeding kostte me toen ook letterlijk bloed, zweet en tranen. In het begin vond ik het dan ook heel zwaar die borstvoeding, vooral het om de 2 uur voeden. Ik moest in het begin eerst kolven en dan voeden, dat brak me vooral ’s nachts op (Ichraks man is piloot en om die reden ook regelmatig van huis red.) . Ik heb toen echt wel een gedacht ‘ik stop ermee’ maar ik wilde in ieder geval nog volhouden tot ik weer ging werken.”

Veel collega’s geven aan dat zij uiteindelijk gestopt zijn omdat de combinatie borstvoeding en vliegen echt een uitdaging is, of dat hun productie te veel terug liep.

 

“Wanneer ik ga werken geef ik kort voordat ik weg ga Aiden nog de borst. Op lange vluchten, waarbij ik een dienst draai van zo’n 10 tot 12 uur, kolf ik vaak ook  nog 1 a 2 keer aan boord tijdens mijn rust. De meeste collega’s (en dan met name de collega’s die zelf ook moeder zijn) hebben er wel bewondering voor dat ik nog steeds borstvoeding geef, ze vinden dat echt knap. Regelmatig zegt iemand dan “Wel goed drinken he? Want je geeft borstvoeding!” en dan blijven ze mij constant water aanbieden. Veel collega’s geven aan dat zij uiteindelijk gestopt zijn omdat de combinatie borstvoeding en vliegen echt een uitdaging is, of dat hun productie te veel terug liep.”

Lees ook:  Geef je borstvoeding? Wees gewaarschuwd, je kan namelijk een beetje vreemd gaan doen!

“Om er voor te zorgen dat mijn productie niet terug loopt moet ik dus ook regelmatig kolven. Aiden krijgt normaal 3 tot 4 voedingen per dag, naast zijn groente, fruit en brood. Dit betekent voor mij dat ik als ik weg ben 3 tot 5 keer op een dag kolf. Als het me lukt om het goed koel te houden bewaar ik de afgekolfde melk. Gelukkig hebben we standaard overal waar we overnachten en minibar op de hotelkamer en sommige hebben er zelfs een vriesvakje erin. Als ik moet werken neem ik koelelementen mee en een koeltas en vraag ik iemand van het hotel of de elementen in de vriezer mogen. Zodra ik weer vertrek pak ik ze weer en stop ik ze in het koeltasje samen met mijn melk. Aan boord hebben we ook een gekoelde trolley dus daar stop ik mijn koeltas in. Als het niet lukt om het koel te houden dan moet ik het met pijn in mijn hart weggooien! Heel soms, als mijn collega’s al lekker aan het zwembad liggen en ik nog loop te stoeien met mijn kolfspullen en het uitkoken van de flesjes, denk ik wel eens aan stoppen. Maar dan zeg ik tegen mezelf ‘stel je niet zo aan, je bent zo klaar en dan kan je daar ook weer gaan liggen’. Thuis heb ik een flinke voorraad melk, gesorteerd op datum, voor Aiden wat hij kan drinken als ik aan het werk bent. Mijn man, of degene die dan op Aiden past zorgt dat hij dan zijn voedingen krijgt.”

Ik vind hem makkelijk in gebruik en je hoeft niet helemaal voorover gebogen te zitten om te kolven.

 

“Ik kolf met de Comfort handkolf van Philips Avent. Thuis heb ik de elektrische borstkolf maar omdat ik niet overal ter wereld over de juiste netstroom beschik, kan ik deze dus lang niet altijd mee op reis nemen. Ik heb bewust gekozen voor de Philips Avent Comfort handkolf omdat ik er al veel goede dingen over had gelezen en gehoord. Ik vind hem makkelijk in gebruik, je hoeft niet helemaal voorover gebogen te zitten om te kolven en de borstschelp voelt prettig aan, ik ben per borst ongeveer 10 minuutjes bezig om hem leeg te kolven. Hij is ook ideaal om mee te nemen, ik ben er dan ook ontzettend blij mee.”

Philips Avent Comfort Borstkolf

“In mijn omgeving zijn er wel eens mensen die zeggen “Joh stop er gewoon lekker mee, kunstvoeding is net zo goed, en dan hoef jij niet steeds alle voedingen te doen”. Maar borstvoeding blijft toch gewoon het beste, het bevat antistoffen die niet nagemaakt kunnen worden. Gelukkig zijn ze bij ons het op consultatiebureau wel erg blij dat ik nog borstvoeding geef. Aiden zelf is dan ook mij motivatie om nog zeker een paar maanden door te gaan. Als ik op het consultatiebureau ben geweest en hij is weer zoveel gegroeid en bijgekomen, dan weet ik dat ik hier goed aan doe. Met Aiden gaat het ook heel erg goed,hij is nooit ziek en heeft als baby ook geen last gehad van z’n darmpjes of krampjes gehad. Daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ik ben blij dat ik op deze manier, met het kolven, de mogelijkheid heb om borstvoeding te blijven geven en ik ervaar het geven van borstvoeding nu als zeer prettig. Het is immers ideaal dat ik altijd voeding bij me heb als ik ergens met Aiden heen ga en wat direct de juiste temperatuur heeft. Ik hoef me nooit druk hoef te maken over het feit of ik zijn melk wel ergens kan opwarmen.”

 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Philips Avent.
 Het artikel is echter 100% authentiek en Ichrak gebruikt dan ook daadwerkelijk de handkolf van Philips Avent. Zij wordt op geen enkele manier gesponsord voor haar deelname aan dit interview.
AdvertisementGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten