Klaar met die troep in mijn lijf! Ik wil anticonceptie zonder hormonen! - My Name Is Mama

Klaar met die troep in mijn lijf! Ik wil anticonceptie zonder hormonen! Gezin & Relatie

Jarenlang gebruikte ik anticonceptie met hormonen en uiteindelijk liet ik een spiraal plaatsen. Jarenlang had ik de ene bijwerking na de ander. Tijd voor hormoonvrije anticonceptie!

Bijwerkingen van de pil.

In de tijd dat ik puberde (20 jaar geleden…) was de Diane-35 pil enorm populair. Ik weet dat een aantal klasgenoten net als ik deze pil voorgeschreven kregen tegen onder andere acné. Het leek zo onschuldig, deze pil werd tenslotte aan jonge meisjes voorgeschreven. Inmiddels weten we van de Diane-35 dat de bijwerkingen veel forser zijn dan wat initieel verteld werd. Bewezen is dat maar liefst 33(!!) vrouwen die de Diana-35 gebruikte zijn overleden aan de gevolgen van een embolie. Hoewel dit  wel een van de heftigste (en dodelijke) bijwerking is, zijn er andere mogelijke bijwerkingen van de pil die erg serieus genomen moeten worden:

  • Migraine.
  • Stemmingswisselingen (depressiviteit en neerslachtigheid).
  • Vermoeidheid (veroorzaakt door een tekort aan vitamine B).
  • Verminderd Libido (door een daling van het hormoon testosteron).
  • Verhoogde kans op kanker (diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen het gebruik van anticonceptie met hormonen en een verhoogd risico op baarmoederhals- lever en borstkanker).
  • Harde plekken in de borsten.
  • Misselijkheid.
  • Gewichtstoename.

Negatieve ervaring Nuvaring.

Toen ik stopte met de pil, kreeg ik de Nuvaring. Een plastic ring ongeveer zo groot als dik haarelastiek, die je net aks een tampon inbrengt. Je laat de ring 3 weken zitten en verwijderd hem, na een week plaats je weer een nieuwe. De Nuvaring heb ik enkele jaren gebruikt (ik denk een jaar of 6). Ik had veel negatieve bijwerkingen, zoals harde knobbels in mijn borsten, regelmatig last van schimmel infecties, blaasontsteking een neerslachtig gevoel (en enorme moodswings) en ik voelde me constant moe… Dat waren alle merkbare bijwerkingen. Ook de lijst met mogelijke bijwerkingen van de Nuvaring vind ik persoonlijk nogal fors en het beangstigde dat ik dit wellicht ook kon hebben zonder dat ik het zou merken. Ik doel dan met name op de kans op bloedstolsels.  Het Implanon heb ik ook overwogen, maar ik heb enorm bezwaar tegen anticonceptie wat (semi-)permanent in je lijf zit. 

Pijn na plaatsen koperspiraal.

Toen ik na de laatste zwangerschap weer aan de anticonceptie wilde, kreeg ik het koperspiraal geadviseerd. Geen hormonen, dus minder bijwerkingen. Niet alleen vond ik het zetten van het spiraaltje pijnlijk, ook in de weken en maanden erna bleef ik pijn houden. Ik voelde continue steken en prikkels in mijn buik, had enorme krampen en had 4 maanden lang dagelijks bloedingen alsof ik menstrueerde. Ik bleek een vorm van endometriose te hebben wat aangewakkerd werd door het spiraal. Tijdens een controle bij de gynaecoloog werd dan ook besloten het spiraal direct te verwijderen. Ik overdrijf niet, maar direct na het verwijderen ebde de pijn weg en diezelfde middag was ik zelfs weer pijnvrij.

Lees ook: “Bleef je maar voor altijd klein” waarom ik meer geniet van mijn tweede baby.

Hormoonvrije anticonceptie.

Wat vrijwel alle anticonceptie met hormonen als mogelijke bijwerkingen hebben (zelfs de zogenaamde mini pil) zijn, stemmingswisselingen (neerslachtigheid) en een verminderd libido. Je snapt dat dit niet van positieve invloed is op je relatie en ik wilde hier dus ook niet meer aan beginnen. Hoewel ik de lichamelijke ongemakken als gevolg van de hormonen nog iets zwaarder vond meewegen. Ik wil die troep niet meer in mijn lichaam. Ik wil mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid niet meer in negatieve zin beïnvloeden met hormonen. Om die reden ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden van hormoon vrije anticonceptie.

Vasectomie (sterilisatie van de man).

Hoewel er wel eens wordt gesproken dat deze sterilisatie ongedaan kan worden, vind ik dit toch wel een erg drastische maatregel. De kans dat een hersteloperatie slaagt is enorm klein, dus je moet er vanuit gaan dat een vasectomie permanent onvruchtbaar maakt. Om die reden voeren veel doktoren deze operatie liever ook niet uit bij mannen onder de 35 jaar. Hoewel dit voor ons de beste oplossing zou zijn, vonden we het toch wat rigoureus.

Natural Birth Planning.

Op Instagram maakte ik kennis met de cycluscomputer van Lady-Comp. Een methode waarbij je je basale temperatuur bijhoudt en op basis van die gegevens je eisprong en vruchtbare periode kan bepalen. Dit wordt ook wel natural birth planning genoemd. Een veel besproken methode, want hoewel je temperatuur rond de eisprong iets hoger is dan normaal, kan een temperatuursverhoging ook door andere factoren worden veroorzaakt. Toch is dit voor mij de meest ideale methode. Daarnaast vind ik het vooral praktisch om ook mijn menstruatie te kunnen voorspellen.

Met de Lady-Comp ga ik de aankomende tijd, iedere ochtend direct na het ontwaken mij temperatuur opmeten. Op die manier hoop ik inzicht te krijgen in mijn cyclus. Uiteraard blijf ik zeker de eerste periode extra voorzichtig, maar ik ben benieuwd in hoeverre de Lady-Comp in staat is mijn cyclus te volgen.

 

Ben jij ook over op anticonceptie zonder hormonen? Waar is jouw keuze op gevallen? Wil je je ervaring delen reageer dan hieronder of op facebook.

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

 

 


Comments

  1. Persona is ook erg fijn in gebruik. En erg handig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten