Lukt direct borstvoeden niet? Maak er geen drama van! - My Name Is Mama

Lukt direct borstvoeden niet? Maak er geen drama van! Baby & Kind

Daphne wilde haar kinderen dolgraag borstvoeding geven, maar bij beide kinderen ging het live voeden niet als vanzelf. Dat voelde als falen. Een onnodig schuldgevoel weet zij nu. 

Mijn oudste zoon was als baby overprikkelt. Vanaf het moment dat hij voor het eerst licht zag was hij onrustig. Hij huilde veel. Hij had waarschijnlijk ook veel last gehad van de bevalling (stuitligging, keizersnede en had en hoofd als een American football de eerste dagen). Door al die onrust wilde hij ook niet aan de borst. Hij zocht hem wel op, maar eenmaal gevonden werd hij hysterisch. Hij kon niet goed aanhappen en raakte gefrustreerd. Hij bonkte dan keihard met zijn hoofd tegen mijn borst aan, een eng gezicht bij zo’n piepkleine baby. Hij was opvallend sterk en duwde zich van mij af als ik hem vasthield. Hij wilde gewoon niet vastgehouden worden, de enige manier om hem te voeden was om hem recht op te zetten (ik liet hem rechtop leunen in het voedingskussen) en hem dan met een fles te voeden.

Hij bonkte dan keihard met zijn hoofd tegen mijn borst aan, een eng gezicht bij zo’n piepkleine baby.

Bij mijn tweede zoon ging live voeden niet omdat het gewoonweg te druk was. Zat ik net even rustig te voeden, vloog mijn peuter op schoot want die wilde ook bij mama zitten en duwde de baby weg. Ja hoe ga je dan voeden op verzoek als je in je eentje bent en continue je peuter van je af moet duwen? Dat continue opnieuw aan laten happen gaf zoveel onrust.

Ik ben fulltime gaan kolven met een elektrische borstkolf, de afgekolfde melk gaf ik dan met de voedingsfles. Ik gebruikte bewust een fles waarmee ik gemakkelijk kon afwisselen tussen borst en fles, want op de momenten dat het wel rustig was vond ik het toch wel erg speciaal om mijn zoon live te kunnen voeden. Bijvoorbeeld ’s avonds as de oudste al op bed lag.

Ik ben een voorstander van borstvoeding, maar niet ten koste van alles.

De Philips Avent Natural voedingsflessen maken het mogelijk om te wisselen tussen fles en borst. De aanhaptechniek op deze speen verschilt namelijk nauwelijks met die van aan de borst. Op die manier voorkom je dat je baby went aan een drinkfles en de aanhaptechniek aan de borst verleert.

Ik heb me maanden lang geschaamd voor het feit dat het live voeden niet lukte. Complete onzin natuurlijk, maar dat zie je pas achteraf. Als kersverse moeder ben je toch wat meer onzeker, en het commentaar vanuit de maatschappij trok ik mij erg aan. Ik ben een voorstander van borstvoeding, dat sowieso, maar niet ten koste van alles. Het gaat uiteindelijk om de melk, en niet om de manier waarop de baby dit binnenkrijgt.

Philips Avent Natural

Ik ben me er nu pas van bewust hoe streng ik voor mezelf ben geweest. Dat het gevoel van falen was volledig onterecht. Waarom trok ik het mezelf zo vreselijk aan wat andere mensen er van konden denken als ze mij met een fles zagen voeden. Ik wilde het liefst met koeienletters ‘MOEDERMELK’ op die fles schrijven. Complete waanzin, want normaal lig ik ook niet wakker van wat een ander van mij vind of over mij denkt.

Ik wilde het liefst met koeienletters ‘MOEDERMELK’ op die fles schrijven.

Ik wil daarom graag al die moeders een hart onder de riem steken die niet helemaal vrijwillig flesvoeding geven. En of dat nu moedermelk is of kunstvoeding, dat maakt niet uit. Ieder heeft zijn eigen verhaal en soms zit er gewoon heel veel verdriet achter de beslissing om op een fles over te gaan. Laat je niet gek maken door je omgeving. Doe wat goed is voor jouw kind, maar ook wat goed is voor jezelf.

Philips Avent fles

Ik heb mijn kinderen en mezelf het beste willen geven, en de momenten waarop ik het voeden met de flessen dan toch kon afwisselen met de borst zullen mij voor altijd dierbaar blijven.

Wie van jullie combineert borstvoeding met flesvoeding? Deel je ervaring hierover op onze Facebook pagina!

 


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Philips Avent.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten