Ik gaf borstvoeding uit de fles, maar voelde me er ongemakkelijk bij. - My Name Is Mama

Ik gaf borstvoeding uit de fles, maar voelde me er ongemakkelijk bij. Baby & Kind

Vrijwel iedereen weet dat er in ‘mama-land’ twee enorm grote partijen bestaan. De PBV (pro borstvoeding) partij en de PVKV (Partij van de kunstvoeding). Uiteraard heb je dan nog een klein percentage wat het allemaal niets kan schelen en zich dus neutraal opstelt, helemaal prima.

Zelf neig ik het meest naar de PBV, ik ben een groot voorstander van borstvoeding maar echter enkel wanneer het te doen is voor zowel moeder als kind. Ik schrijf ook regelmatig over borstvoeding. De ene keer bloedserieus de andere keer met een sarcastische insteek. En zo was er laatst een artikel wat niet direct met borstvoeding te maken had en ik schetste een situatie waarin een kind de fles kreeg.

Lees ook: 12 bizarre feitjes die jij nog niet wist over baby’s!

Een fles ja. Je weet wel zo’n plastic ding wat iets weg heeft van een bekertje met de mogelijkheid er een speen op te bevestigen. Wordt ook vaak gebruikt om lammeren mee te voeren. Oh en wist je dat ook onze eigen baby’s uit een fles drinken! Nog een leuk feitje die ik kan toevoegen aan die lijst van 12 meest bizarre feitjes over baby’s. Toch was er iemand verbaast over het feit dat ik de fles als voorbeeld nam, borstvoeding is immer de standaard nietwaar? Wat is het toch dat sommige vrouwen reageren op het woord ‘fles’ alsof ze iemand horen vloeken in de kerk?

Ik trek mij niet snel iets aan van commentaar, als je als blogger persoonlijke dingen deelt dan weet je dat je daar af en toe wel eens weerstand op zal ontvangen, daar over gaan zitten zeuren is net zo stom als Kim K. die zeurt over het feit dat ze wordt gefotografeerd. Enfin… Waar ik me wel iets van aantrek is commentaar op mijn flesvoeding. Want mijn flesvoeding is namelijk niet zomaar flesvoeding, nee het is wit goud. Moedermelk dus. Het live voeden mislukte helaas toch na enkele weken, waardoor ik overstapte op het alternatief van live voeden, het fulltime kolven. Als je als moeder heel graag zelf wil voeden en dat blijkt uiteindelijk toch niet te gaan lukken is dat best even een verdrietig moment kan ik je vertellen, ik ben heel trotst op de foto’s die ik heb waarop ik toch rechtstreeks vanuit de borst voed.

Kolven, is erg intensief. Het is vele malen onhandiger dan normaal voeden, alleen al door alle ‘toeters en bellen’ die er bij komen kijken. En het opruimen en schoonmaken van al je spullen na het kolven, wat de eerste weken dus ook gewoon ’s nachts doorgaat. Ik moest dus wel even wat moeite doen voordat ik een flesvoeding had, ondanks dat ik meer dan genoeg melk produceerde overigens. En hoewel ik super trots was op mijn doorzettingsvermogen van het fulltime kolven en het feit dat mijn kindje nu als nog moedermelk kreeg heb ik lange tijd enkel met de fles van mijn borstkolf gevoed. Daarbij zorgde ik dat de merknaam goed zichtbaar was zodat andere moeders duidelijk konden zien dat dit echt moedermelk was en dat ik me er niet ‘makkelijk van af probeerde te maken’ met kunstvoeding.

Lees ook: Geef je borstvoeding? Wees gewaarschuwd, je kan namelijk een beetje vreemd gaan doen!

Ik heb het fulltime kolven nog een aantal maanden volgehouden, maar het feit dat ik vrijwel alles alleen moest doen, (eerst kolven dan voeden en alles weer opruimen en ook nog eens een peuter zien te vermaken in die tijd) brak me op den duur op. Met tegenzin ben ik uiteindelijk gestopt en over gegaan op kunstvoeding. Dat was wel even flink balen, maar hij groeit goed is gezond en erg happy en dat doet een moeder goed.

En nu is de tijd daar dat ik de volgende stap moet maken, ik moet afscheid nemen van mijn geliefde fles. Mijn zoon heeft niet genoeg aan de 250 ml die in de fles gaat dus ik stap over naar een grotere fles en daarbij naar een andere merk, die wel de grote fles heeft die ik nodig heb. Het is zo stom want bij mijn eerste had ik dit totaal niet hoewel ik toen ook fulltime kolfde maar hij dronk direct uit de fles waarop ik nu ook over stap, puur omdat hij vrijwel geen andere speen pakte.

Ik open mijn hart dus opnieuw voor de Avent fles, en of ik daar nu mijn ontdooide moedermelk in doe of een lekker flesje kunstvoeding in klaar maak dat maakt eigenlijk niet meer uit. Iedere moeder heeft haar eigen reden om wel of niet te kiezen voor kunstvoeding, dus laten we elkaar niet veroordelen over de inhoud van de fles, je weet immers nooit welk verhaal (en wat voor een pijn) hier achter zit.

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten