Daphne kan haar 'postbaby body' niet accepteren. - My Name Is Mama

Daphne kan haar ‘postbaby body’ niet accepteren. Gezin & Relatie

Een ‘postbaby body’, de ‘mombod’ of het ‘mama lichaam’. Verschillende woorden, dezelfde betekenis. Je lichaam na de geboorte van je kind(eren). De een komt aan, de ander valt af en bij een derde zie je nauwelijks verschil. Bij Daphne wel, en dat vindt ze lastig te accepteren.

Voordat ik zwanger werd, woog ik meestal 55 kilo. Soms wat minder, soms wat meer. Maar niet meer dan 57 kilo, dan was ik aan de zware kant. Ik ben maar 1.58m, net geen kabouter. Iedere kilo meer of minder is bij zo’n lengte goed te zien. Aan het eind van mijn zwangerschap woog ik zo’n 62 kilo, dat was dus direct na de bevalling (en een keertje flink naar de wc gaan) weer kwijt.

Modderfiguur.
De kilo’s waren er dus zo af, maar mijn lijf was compleet veranderd. Pudding. Blubber. Alles was gaan hangen en lubberen. Vreselijk, ik noemde het een modderfiguur. Ik sportte, maar het hielp weinig. Pas 9 maanden na de bevalling van mijn oudste begon mijn lichaam ineens te veranderen. Ik woog binnen de kortste keren weer tussen de 55 en 57 kilo en zo zag mijn lijf er ook weer uit. Geen blubberbuik meer, geen flubberbillen meer en ik voelde me stukken zekerder. Ik kom snel aan (en het is snel te zien), maar gelukkig is het er op zich met de juiste inspanning ook weer zo af.

Iemands anders lichaam.
Inmiddels heb ik ook een tweede en ben ik zelf ook weer 3 jaar ouder. Het lichaam wat ik nu in de spiegel zie, herken ik niet. Het is alsof ik iemand anders zie. Iemand die ouder is, zeker 10 jaar. Ik walg er van. Ik vind mezelf niet mooi, niet aantrekkelijk en ik schaam me voor mijn lijf. Ik zit letterlijk niet goed in mijn vel. En daar baal ik flink van, want ik weet dat ik het zelf in de hand heb. Dit neemt overigens niet weg dat ik niet enorm dankbaar ben, mijn lichaam heeft ons uiteindelijk wel 2 prachtige kinderen geschonken.

Lees ook: De Clean 9, het zit er op! Dit zijn mijn resultaten!

Lekker eten.
Ik hou van lekker eten en drinken. En hoewel lekker niet per definitie slecht of ongezond hoeft te zijn, geef ik helaas de voorkeur aan Latte Macchiato en chocolade. En dan het liefst zo’n enorme reep, met hazelnootjes. Maar lekker eten kan ook met kip, vis, zoete aardappelen met groente. Dat weet ik inmiddels ook. Na 8 dagen ‘all in’ in Turkije, is het tijd om nu echt de schouders eronder te zetten en flink door te pakken. Vanaf vandaag, ga ik me weer strikt aan mijn voedingsschema houden.

55 kilo.
Om zoveel mogelijk te kunnen trainen ben ik inmiddels lid van 2 sportscholen. Eentje die 24 uur per dag open is en eentje die 5 ochtenden per week kinderopvang heeft. Zo kunnen tijd en gebrek aan oppas nog maar zelden een bezwaar zijn. Ik ben mijn lichaam nu zo vreselijk zat, dat ik zelfs een fitness atlete heb gevraagd om me te helpen. En dat doet ze gelukkig. Dat werkt enorm motiverend voor mij. Het doel is dat ik in december 55 kilo weer en weer strak in mijn vel zit. Dat betekent dat ik flink aan de bak moet. Er is geen vakantie meer die roet in het eten kan gooien, het is nu doorzetten.

Mezelf terug vinden.
Wat heel duidelijk naar voren kwam tijdens (en na) mijn postnatale depressie, is dat ik mezelf moet terug vinden. Ik wil weer controle krijgen over mijn eigen ik. Mijn eigen ik is niet alleen alles wat ik doe, of wil doen, het is ook hoe ik er uit zie. Als ik mezelf niet kan accepteren zoals ik ben, verwacht ik ook niet dat anderen dat zullen doen. Ik wil werken aan mezelf. Ik weet zeker dat wanneer ik er beter uitzie en mijn zelfvertrouwen daarmee terug krijg, dat ik ook mentaal enorm zal opknappen. Want hoewel ik al enorme sprongen heb gemaakt in positieve zin, heb ik nog een flink eind te gaan tot ik weer de oude zal zijn.

Wil je mij de komende weken volgen? (En mentaal steunen!!!!), graag! Speciaal voor dit doel heb ik een Instagram account aangemaakt, waar ik mijn voortgang op zal delen. Ik zou het enorm leuk vinden als je mij zou volgen!

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten