"Niezen is de hel" Dit moet je weten over de eerste 48 uur na je keizersnede. - My Name Is Mama

“Niezen is de hel” Dit moet je weten over de eerste 48 uur na je keizersnede. Baby & Kind

Twee maal beviel Daphne met een keizersnede. Twee maal beleefde zij die eerste 48 uur na de keizersnede, en hoewel enigszins ervaren na de eerste keer waren er een hoop “Oh ja…zo voelde dat” momentjes de tweede keer. Dit moet je weten over de eerste 48 uur na een keizersnee bevalling.

 

Bevroren flesjes op je buik.

In de verkoeverruimte moest ik wachten tot ik het gevoel weer terug kreeg in mijn lichaam. Om dit te testen kwam er regelmatig een verpleger langs met een bevroren flesje (met water?) en legde die op mijn buik. Heel vreemd want je ziet de kou van het flesje komen, maar je voelt een warme gloed door je lichaam gaan. Pas toen het gevoel weer terug was tot aan mijn navel, mocht ik naar mijn kamer.

Lachen doet enorm veel pijn.

Ik kon mijn bezoek die leuke grapjes maakte wel wat aandoen! De spierpijn in mijn buik was de eerste dagen na de keizersnede zo heftig dat het aanspannen ervan ongelooflijk veel pijn deed.

Niezen is de hel!

Zie bovenstaande puntje.

Je kan niet plat liggen.

Wat was ik blij met mijn XXL voedingskussen. De eerste dagen na de bevalling kon ik alleen maar zittend slapen, en kwam dat ding onwijs goed van pas om lekker tegen aan te hangen en te kunnen ontspannen.

Lees ook: Waarom ik koos voor een geplande keizersnee.

Je hebt ’s nachts hulp nodig bij het plassen.

Dat plassen op zich is nog niet zo’n uitdaging, maar dat opstaan nadat je een tijdje rustig hebt gelegen wel. Je spieren zijn stijf en overeind komen in bed is bijna onmogelijk. Ik moest iedere keer mijn partner wekken om me overeind te helpen. Tip: Ga voor en na het voeden even plassen dat voorkomt dat je onnodig vaak overeind hoeft te komen en wakker wordt.

Je darmen vallen naar beneden.

Althans zo voelt het. Geen idee of vrouwen die vaginaal bevallen dit ook ervaren, maar bij mij leek het wel alsof er af ent toe een enorme verschuiving van mijn darmen plaatsvond (waarschijnlijk was dat ook zo). Het gevolg waren enorme darmkrampen waar ik maar niet van af leek te komen in de eerste twee dagen. Het leek wel er een nest slangen in mijn bak zat die continue bewoog.

Je buik ziet er uit alsof je nog steeds 5 maanden zwanger bent.

Een nadeel van de keizersnede is dat je buik er wat langer over doet om weer te slinken dan na een vaginale bevalling. Ik zag er in de eerste week uit alsof ik nog steeds zwanger was.

De Quasimodo of Smeagol houding.

De dag na de bevalling mag je weer gaan lopen. (Ha-ha-ha!!!! als dat tenminste lukt!) Ik had enorme angst om rechtop te lopen (iets met spanning op je buikwond) en liep dan ook echt schuifelend heen en weer, en compleet dubbel gevouwen. Smeagol en Quasimodo zijn er heilig bij. Vanaf de derde dag ging dat al stukken beter.

Poepen na de bevalling.

Oh met stip het meest pijnlijke na die hele keizersnede. Zorg dat je een laxerend middeltje voorhanden hebt (Microlax was mijn redding!), want je buikspieren gebruiken is niet bepaald een optie. En neem vooral je tijd. Zelf had ik natuurlijk de pech dat ik net zat, toen er iemand langskwam om mijn baby te controleren. Daardoor stond er om de haverklap iemand (lees: mijn partner) op de toiletdeur te kloppen met de vraag of ik even wilde opschieten, omdat de verpleegster er was. Het had niet veel geschild of hij was EN kersverse vader EN weer single! Man man man, wat een klus zeg die eerste keer naar het toilet, overigens blijf dit een ware uitdaging in de 2 weken die daarop volgen.

De borstvoeding komt niet direct op gang.

Nog een nadeel van de keizersnede. Het kan zijn dat je wat langer moet wachten tot je melkproductie op gang komt. Dit kan echt wel 48 uur duren. Zelf ben ik direct gaan kolven om de productie te stimuleren. Laat je vooral niet opjagen door je omgeving en doe waar jij je prettig bij voelt. Bij mij kwam het na 3 dagen echt goed op gang.

Lees ook: De meest irritante opmerkingen over een keizersnee.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *