Een onzichtbaar kind. Luc overleed toen hij 3 weken was. - My Name Is Mama

Een onzichtbaar kind. Luc overleed toen hij 3 weken was. Gezin & Relatie

Janinka heeft 3 kinderen, maar men ziet er echter maar twee. Haar zoon Luc overleed na een zwangerschap van 27 weken toen hij nog maar 3 weken oud was.

“Ach, wat een mooie dochters. Hoeveel kinderen heb je?”
“Drie.”
“Oh, heb je er 1 bij papa thuis gelaten?”
“Nee, de derde is dood.”’

….Oeps. Tja ik heb inderdaad twee prachtige dochters (Fenne van 16 maanden en Ziva van 5 weken) er had alleen een nog even mooi jongetje van 3 bij moeten lopen.

Luc is al na 27 weken zwangerschap geboren. Hij heeft 3 weken op de Intensive Care gelegen maar zijn longen waren te zwak om hem zelfstandig in leven te houden. Dat Luc zo vroeg is geboren kwam omdat ik ziek was. Het is dus mijn schuld dat hij er niet meer is, was ik niet ziek geweest dan was er niets aan de hand.

Natuurlijk wéét ik wel dat het niet zo zwart-wit is, maar zo voelt het soms wel.

(on)begrip.
Als je me écht boos wilt krijgen moet je het woord begrip laten vallen. Man man, hoe vaak heb ik niet moeten horen dat ik moet begrijpen dat voor anderen het leven door gaat, dat voor hen de situatie voorbij en vergeten is. Of dat het toch goed is zo, nu dat ik twee gezonde kinderen op de wereld heb mogen zetten?

Natuurlijk begrijp ik dat en wil ik daar rekening mee houden. Ik zou het alleen zo fijn vinden als zij begrijpen dat ik moeder van 3, maar mama van 2 ben en dat ik daardoor soms net wat minder kan hebben.

Open kaart.
Een tijd heb ik me heel onzeker laten maken door ‘mooi weer’ types waar nooit eens iets mis lijkt te gaan. Zo langzamerhand kreeg ik het gevoel dat ik de enige was bij wie het soms niet zo lekker ging. Tot ik besloot dat ik er niet meer aan mee wilde doen. Als iemand aan mij vraagt hoe het gaat, dan vertel ik hoe het gaat en kom je er niet met een ‘goed hoor’ vanaf.

Ik heb het gevoel dat we in een maatschappij leven waarin dood en verdriet vooral niet al te nadrukkelijk aanwezig mogen zijn en het altijd met iedereen goed moet gaan. Maar waarom? Iedereen weet dat het er bij hoort alleen wil niemand er mee geconfronteerd worden. In mijn ogen is het leven er niet minder mooi door. Sterker nog, ik denk dat ik gelukkiger ben en des te meer geniet van wat ik wel heb.

Praten over Luc de enige manier om de herinnering aan hem in leven te houden.

Het gaat goed met ons, we hebben twee gezonde dochters en zijn gelukkig met elkaar. Maar dat het goed gaat wil niet zeggen dat het ook goed ís. Soms heb ik de behoefte om dat op niet al te subtiele wijze duidelijk te maken, iets wat ik dan ook doe, want hoe gelukkig ik nu ook ben, sommige dagen zijn ronduit kut. En je maakt mij niet wijs dat die dagen er niet voor iedereen tussen zitten.

Tot mijn verbazing kwamen juist door mijn eigen open houding ineens de verhalen van anderen naar boven. En oh wat is het fijn om eens te horen dat een ander het soms ook niet weet, heerlijk relativerend. Ik kan er dan weer even tegenaan en ik hoop de ander ook.

Luisteren.
Kom ik toch weer uit bij begrijpen en begrepen worden. Want wederzijds begrip tonen is waar het uiteindelijk om draait en waar iedereen behoefte aan heeft. Dus vraag ik je bij deze om te luisteren als iemand zijn verhaal kwijt wil. Om te begrijpen dat jij niet weet hoe het voor hem of haar voelt en je dus geen oordeel kunt vellen. Dan begrijp ik dat jij niet weet hoe het voor mij is en dus misschien niet zo goed weet wat je er mee aan moet. Je hoeft er ook niks mee, dat je wilt horen hoe het écht met me gaat is al genoeg.

Als we met zijn allen proberen een heel klein beetje extra begrip op te brengen voor alle moeders die het gevoel hebben dat ze niet over hun zwangerschap, miskraam of bevalling mogen praten omdat een ander zich daar misschien ongemakkelijk bij voelt, dan is mijn missie geslaagd.

Want naast de foto’s en mooie momenten, is praten over Luc de enige manier om de herinnering aan mijn vergeten kind in leven te houden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten