Jij bent moeder, maar moeder is niet wat jij bent. Ben jij een gelukkige moeder? - My Name Is Mama

Jij bent moeder, maar moeder is niet wat jij bent. Ben jij een gelukkige moeder? Gezin & Relatie

De meeste moeders zullen nu puur uit automatisme en plichtsgevoel volmondig “ja” antwoorden. En uiteraard begrijp ik dat je je kinderen als een zegen ziet en je jezelf een rijk en gelukkig mens beschouwt puur vanwege het feit dat je kinderen hebt. Maar ben jij gelukkig als moeder? Als mens. Want jij bent moeder, maar moeder is niet wat jij bent. Het definieert jou niet.

Het is dus van belang dat ik goed in mijn vel zit en af en toe even afstand kan doen van het moederschap. Een paar uren, een middag, een dag.

Regelmatig benauwt het moederschap mij. Het kost onvoorstelbaar veel energie. De slapeloze nachten, de verantwoordelijkheid , het opvoeden je dagelijkse bezigheden voor je gezin… je loopt je zelf al snel voorbij en verdrinkt in je rol en taken als moeder. Ik heb lange tijd gelooft dat ik thuis het beste was in voeden, wassen, aankleden, tassen inpakken, stofzuigen, de was opruimen en troosten. Ik besefte me pas veel later dat ik het mezelf zo ongelooflijk moeilijk maakte en de lat zo hoog had liggen. Alles wat fout ging bij een ander betrok ik op mezelf, had ik het immers zelf gedaan dan was het vast wel goed gelopen.

Ik heb ontzettend veel geleerd van de eerste 3 jaar als moeder. Dat ik niet alleen een moeder kan zijn. Dat ik mezelf niet mag verliezen en dat ik om die reden moet opkomen voor mijn eigen tijd, ruimte en dromen. Dat ik naast de verantwoordelijkheden die ik heb voor mijn kinderen ook plezier mag hebben bijvoorbeeld of ambities. Dat mijn werk en mijn dromen geen ondergeschoven kindjes hoeven te zijn, puur omdat ik kinderen heb. Ik ben een moeder, maar boven alles ben ik Daphne. En Daphne houdt van sporten, kan zichzelf compleet verliezen in haar werk en daar ontzettend veel motivatie en energie uit halen. Daphne houdt van dagjes winkelen helemaal alleen en de tijd aan zichzelf hebben. Dat Daphne nu twee kinderen heeft waar ze heel veel van houdt wil niet zeggen dat de liefde voor al het anderen is bekoeld. Maar het duurde even voor ik dat inzag en mezelf weer gunde mezelf te kunnen zijn. Toen Logan 9 maanden oud was en ik bijna 3 jaar moeder was, kwam dat inzicht.

Ik heb lange tijd gelooft dat ik thuis het beste was in voeden, wassen, aankleden, tassen inpakken, stofzuigen, de was opruimen en troosten.

Sindsdien staan mijn kinderen niet meer op de eerste plaats, maar ikzelf. Mijn gezin valt of staat namelijk met mijn gesteldheid. Het is dus van belang dat ik goed in mijn vel zit en af en toe even afstand kan doen van het moederschap. Een paar uren, een middag, een dag. Gun jezelf die momenten om even op adem te komen, om een klein beetje afstand te nemen van “thuis” en de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Dingen die jou energie geven zodat je je ‘batterij’ weer even kan opladen.

Je bent namelijk de beste moeder die je kan zijn wanneer jij gelukkig bent. Alleen dan heb je de energie en kracht om het moederschap te dragen en te combineren met alle andere verantwoordelijkheden in je leven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *