Heeft de 'mannenpil' te veel bijwerking of moeten mannen er maar mee dealen? - My Name Is Mama

Heeft de ‘mannenpil’ te veel bijwerking of moeten mannen er maar mee dealen? Gezin & Relatie

Een verlaagd libido, acné, depressies en gewichtstoename zijn bekende bijwerkingen van de anticonceptie die wij als vrouwen dagelijks nemen. Recentelijk is er een jaar lang een anticonceptie voor mannen getest onder 320 testpersonen. Het product is 96% succesvol, maar wordt nog niet in productie genomen. De bijwerkingen zouden als ‘te heftig’ worden ervaren.

Bijwerkingen.
We praten hier over bijwerkingen als acné, moodswings, afname van het libido en spierpijn. 20 van de 320 (!) mannen ervoeren deze bijwerkingen en hierop werd besloten dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar deze prikpil. Hmmm… dus even for the record vrouwen gebruiken al ruim 50 jaar anticonceptie waarbij deze “milde bijwerkingen” heel normaal zijn, maar voor mannen is dit ondragelijk en is er meer onderzoek nodig?

Het voordeel is groter dan het risico.
Recentelijk nog kwam de Diane 35 in opspraak nadat mogelijk 27(!) vrouwen kwamen te overlijden door trombose (bloedstolsels). Een bijwerking die niet alleen door de Diane 35 wordt veroorzaakt, maar ook door andere populaire anticonceptie middelen als de Nuvaring (waar ik persoonlijk heel veel nare bijwerkingen aan heb ondervonden), Yasmin, Mercilon en Marvelon. Duizenden vrouwen krijgen te maken met deze ernstige bijwerking die dus in sommige gevallen fataal is. Ook is er aantoonbaar bewijs dat verschillende veel voorgeschreven anticonceptie middelen een verhoogd risico vormen voor borst- baarmoederhals- en eierstokkanker. Tsja, dat is verschrikkelijk, maar kennelijk vindt de farmaceut de risico’s niet opwegen tegen de voordelen.

Verantwoordelijkheid van de vrouw.
Feitelijk wordt de verantwoordelijkheid op het gebied van anticonceptie dus al vanaf het begin bij de vrouwen neergelegd. Kennelijk is het wel toelaatbaar dat vrouwen dagelijks de hinder ondervinden van de bijwerkingen, maar zijn diezelfde bijwerkingen (of milder) bij mannen reden genoeg om een product niet op de markt te brengen. Vrouwen dragen die lasten al jaren, dus het wordt tijd dat mannen ook maar eens met dit discomfort gaan leven en verantwoordelijkheden nemen op dit gebied.

Eigen ervaring.
Persoonlijk heb ik heel veel last gehad van de bijwerkingen van anticonceptie, met als dieptepunt het spiraal waarbij ik maanden lang continue bloedde (dus die liet ik weer verwijderen). Maar ook de Nuvaring, die zorgde voor neerslachtigheid, pijnlijke borsten, blaasontstekingen, pijn in mijn rug en krampen in mijn buik. Inmiddels ben ik overal mee gestopt en (hoe verrassend!) ben ik val alle eerder genoemde klachten af.  Ik zou het enorm prettig vinden als er binnenkort een mannenpil op de markt komt.  Ik ben heel erg benieuwd of andere vrouwen ook veel hinder ondervinden van de bijwerkingen die hun anticonceptie kan veroorzaken en of jullie zo’n mannenpil zien zitten. Je mag je ervaring en mening delen in een reactie onder deze post op Facebook.

Gebruikte bronnen:
NHG
Independent
Leef
N
RGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *