"Dat kun jij veel beter!" Is de taakverdeling bij jullie thuis goed verdeeld? - My Name Is Mama

“Dat kun jij veel beter!” Is de taakverdeling bij jullie thuis goed verdeeld? Gezin & Relatie

De partner van Anne is veel van huis, maar dan ook dag en nacht zo’n 3 a 4 dagen per week. Op die dagen staat Anne er alleen voor en werkt ze ook nog eens fulltime. Als haar partner terug is verwacht ze wel dat hij haar wat werk uit handen neemt, maar dat gebeurd lang niet altijd.

Ook wanneer ik met klem verzoek het eea. even van mij over te nemen. “Goh zou jij de kinderen even willen douchen en aankleden dan heb ik een half uurtje om mijn werk af te maken” kan het niet zonder mijn hulp. “Wil jij hun kleren klaar leggen? Kun jij ze even aanpakken vanuit de douche?” Dan kan ik het dus ook net zo goed zelf doen, maar ik word daar toch wel eens verdrietig van.

Of wanneer ik een keertje en uurtje blijf liggen s’ochtends (ik ben dan uiterlijk 9:00 uur beneden) dan stuit ik ook op veel weerstand “En wanneer kan ik dan een keer uit slapen?” wordt mij dan verwijtend gevraagd. 9 van de 10 keer is het dan overigens een chaos beneden, is de afwasmachine nog niet uitgeruimd en beginnen de kinderen direct om een boterham te vragen zodra ik voet in de woonkamer zet.

Het is niet dat mijn partner het niet wil doen, het is meer dat hij niet ziet wat ik allemaal doe. Want hij vindt zelf dat hij onwijs veel doet. Wanneer hij van huis is ben ik dag en nacht in de weer. Ja ook ’s nachts is er zo mogelijk net zo veel werk als overdag, want de kinderen slapen niet door. Ik doe boodschappen, breng 2x per week de oudste naar de psz, verzorg dan in de tussentijd uitgebreid de jongste, cross weer snel terug, zorg dat hij lekker buiten kan spelen en ga zo veel mogelijk mee naar buiten of een wandeling maken. Het huishouden moet gedaan worden, koken, wassen, naar bed brengen, en nog een keer en opnieuw naar bed brengen, en nog een keer, en weer naar boven om de oudste in bed te leggen…. Daarna werk ik weer een paar uurtjes meestal tot een uur of 2 ’s nachts. Aangezien ik voor mezelf werk en het voor mijn werk niet uitmaakt of ik onder kantoor uren werk of niet is dit de perfecte oplossingen. Wel moet ik er dan  ’s nachts nog minimaal 2 keer uit voordat mijn dag rond 5:30 weer begint…

Lees ook: Waar is het verplichte schoolzwemmen gebleven?

Ik heb dan niemand tegen aan wie ik kan vragen “Joh wil jij ze even aanpakken, kun jij even de kleding klaar leggen? Wil jij alvast hun broodjes klaar maken?” Nee dat moet ik zelf doen, zelf plannen en dat vergt wel wat vooruit denken. Vooral met het douchen, want je wil iedereen (inclusief jezelf) zo snel mogelijk aangekleed hebben, om te voorkomen dat ze het koud krijgen. Je moet dat ’s ochtends ook nog eens in tempo doen want je moet weer op tijd bij de psz staan.

Maar ik hoor dit ook bij moeders die zelf buitenshuis werken en waarvan hun partner ’s avonds wel gewoon thuis is. Het leeuwendeel van de taken rondom de kinderen en het huishouden blijft op het bordje van de vrouw terecht komen. Luiers verschonen “Daar ben jij beter in dan ik” is een veel voorkomende bewering, die niet geheel toevallig wel erg goed uitkomt voor de man. En wat te denken wanneer je als gezin ergens heen gaat? Wie moet de tassen inpakken (en wordt er op aangekeken als er iets ontbreekt)? Wie zitten er al lang en breed ongeduldig in de auto als moeders besluit haar haren dan maar in een knot te dragen en genoegen te nemen met een beetje mascara terwijl de rest van het gezin wel fris en fruitig voor de dag komt? Juist ja…

Er wordt van ons verwacht dat we werken alsof we geen kinderen hoeven op te voeden en dat we onze kinderen opvoeden alsof we niet hoeven te werken.

“Wanneer ga je weer een keer sporten?” De hele dag ren ik de borsten uit mijn blouse voor de kinderen en ondertussen werk ik per dag zo’n 8  tot 10 uur. Het laatste waar ik momenteel aan denk als ik even wat vrije tijd heb is om mezelf naar de sportschool te schoppen om daar aan ijzer te gaan hangen. Veel liever sluit ik me daar op in de sauna met een haarmaskertje in mijn haar en kom ik er pas uit wanneer de hele tent gaat sluiten. Ik kan dan ook echt uit mijn vel vliegen als er vanaf de bank aan mij wordt gevraagd of het niet eens tijd wordt om weer gebruik te gaan maken van mijn fitness abonnement.

Als hij vrij is, wil hij graag leuke dingen doen. Zoals voetballen, een feestje bezoeken, met vrienden weggaan en andere vrijetijdsbestedingen. Dat is ook belangrijk en ik zeg zelden dat het niet mag, maar het betekent wel dat ik automatisch opdraai voor de zorg van de kinderen want een oppas wordt er niet geregeld dus moeders is automatisch verplicht om thuis te blijven. De laatste keer dat ik een dagje vrij had en volledig zelf kon beslissen wat ik met mijn dag deed is dan ook echt nog van voor de tijd dat ik kinderen had.

Ik denk dat het ook een beetje vrouwen eigen is, dat we onszelf verantwoordelijk voelen voor het gezin en de zorg voor de kinderen. Wat dat betreft zijn we ouderwets ingesteld hoewel de tijden zijn veranderd. Veel vrouwen werken, soms evenveel of meer dan hun partner. Toch zijn de verhoudingen wat betreft de taakverdeling niet met hun tijd mee gegaan en blijft moeder ook gewoon “huismoeder”. Daardoor komen we dus letterlijk tijd te kort en verliezen we ons zelf soms behoorlijk in alle verplichtingen. Me time wordt steeds zeldzamer, en we cijferen onszelf gewoon weg voor het belang van het gezin. Er wordt van ons verwacht dat we werken alsof we geen kinderen hoeven op te voeden en dat we onze kinderen opvoeden alsof we niet hoeven te werken.

Hoe ervaar jij dat? Hoe is de taakverdeling bij jullie thuis en ben je daar tevreden mee? Heb je nog voldoende tijd voor jezelf of heb je ook wel eens het idee dat je je zelf voorbij holt? Praat mee op Facebook!

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten