Help een huilbaby! Tips van een moeder die de huilbaby overleefde.

Help een huilbaby! Tips van een moeder die de huilbaby overleefde. Baby & Kind

Iedere baby huilt, de een wat meer dan de ander. Toch is slechts 2,5% van de Nederlandse baby’s officieel een huilbaby. Hoe herken je een huilbaby en wat doe je er tegen?

Als ik mijn omgeving moet geloven had vrijwel iedereen een huilbaby. Begrijp me niet verkeerd hoor, maar wij millennials plakken graag overal een label op en zijn dol op bijzonder zijn. Of dat nou op een positieve of negatieve manier is, daar zijn we niet heel kieskeurig in. De kans dat je echt een huilbaby hebt is overigens niet zo heel groot. Nog geen 3 op de 100 baby’s is namelijk een huilbaby. Mocht je toch het lot uit de loterij hebben, dan wens ik je oprecht heel veel sterkte en hopelijk heb je wat aan deze blog.

Lees ook: 6 gouden Slaaptips, van een moeder die zelf ook alles geprobeerd heeft!

Huilbaby herkennen.

Dat een baby huilt is normaal, ze kunnen naast poepen, plassen en eten niet heel veel andere dingen. Net als dat wij wel eens niet zo lekker in ons vel zitten, hebben baby’s dat ook. Wat dat betreft zijn het net mensen. Het kan maar zo zijn dat jouw tevreden baby ineens verandert in een hangerige, huilerige baby en iedere avond huilt. Niet tien minuten, maar gewoon 2 uur achter elkaar. Dat is heel normaal, dat is nog steeds geen huilbaby.

Wanneer spreken we over een huilbaby?

 • De baby huilt al weken achtereen, vrijwel dagelijks minstens 3 uur per dag.
 • Het huilen gaat gepaard met onrustig/wild bewegen. Kalmeren heeft geen enkele invloed.
 • Je baby is vaak verkrampt, en beweegt lastig.
 • De baby heeft een sterke voorkeurshouding en is daar lastig uit te krijgen.
 • Je kindje overstrekt zich regelmatig.
 • De baby slaapt onrustig en schrikt snel.
 • Er is geen verschil hoorbaar tussen huilen vanwege honger, kramp, vermoeidheid of een vieze luier.
 • Het huilen is niet meer schattig of zeurderig, maar fel en krijsend.

Herken je meerdere punten (met name de eerste is een belangrijke aanwijzing), dan heb je waarschijnlijk te maken met een huilbaby. Uit ervaring adviseer ik je om hulp in te schakelen, want je moet van goede huize komen wil je niet volledig gek worden. De gevolgen voor jou mentaal en voor de relatie tussen jou en je partner kunnen groot zijn.

Oorzaak huilbaby.

De oorzaak van een huilbaby is vrij lastig vast te stellen. Vaak wordt er niet één specifieke oorzaak gevonden. Wat voor de hand liggende oorzaken zijn:

Indien je het vermoeden hebt dat het wellicht de 1 van de bovenste 4 punten de oorzaak zou kunnen zijn, is mijn advies om een osteopaat of manueel therapeut te bezoeken. Door gebrek aan goede begeleiding bezochten wij deze pas na 4 jaar (!!!) want onze huilbaby werd een driftige peuter en een wat moeizame kleuter met een matige motoriek. Maar al na de eerste behandeling leek het alsof we een ander kind hadden. Ontzettend sneu dat we het niet eerder wisten. Geeft je moeder gevoel aan dat er iets anders aan de hand is, volg dan vooral je intuïtie en laat je vooral niet te gemakkelijk afwimpelen.

Huilbaby tips.

 1. De eerste tip bij een huilbaby heb ik al gegeven hierboven. De osteopaat of manueel therapeut. Deze kijken met name naar de houding van je kindje en of er iets is wat het kindje belemmert in zijn beweging of ontwikkeling. Hierbij wordt ook gekeken naar de interne ontwikkeling. Dus of de maag of andere organen wel voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen.
 2. Blijf de huilbaby knuffelen. Ik weet dat je wellicht denkt dat je faalt als moeder. Dat het je frustreert dat je je eigen baby iet kan troosten en stil kan krijgen. Besef heel goed dat jij niet de oorzaak bent van het huilen. De frustratie en het gehuil van je baby is niet gericht tegen jou. Schrijf dit desnoods op en plak het ip de koelkast maar vergeet het niet! Hoe vreemd dit ook klinkt, jouw baby heeft jou nodig. Het wil graag bij jou zijn en zich veilig voelen. Een draagdoek kan wellicht een oplossing zijn (zeker bij reflux baby’s) en het biedt jou de mogelijkheid te bewegen en toch je kindje te knuffelen en dicht bij je te hebben.
 3. Schakel hulp in. Vraag je ouders, andere familie of misschien vriendinnen in om je af en toe te helpen. Een huilbaby legt enorm veel mentale druk op je. het is gekmakend, frustrerend, verstikkend en je kan er mentaal echt flink aan onderdoor gaan. Zorg dat jij ook aan je momenten van rust toe komt. Niet alleen slaap maar ook ontspanning. Even sporten, boodschappen doen, naar de kapper of iets anders. Als je maar even weg kan en even op adem kan komen. Zet jezelf echt op nummer 1. Alleen als jij goed voor jezelf zorgt, kan je goed voor een ander zorgen.
 4. Wees een team. Een huilbaby is in veel gevallen echt een flinke opdoffer voor je relatie. Je gaat je vermoeidheid, verdriet en frustratie naar elkaar uiten en dat zorgt voor spanning. Blijf samen dingen doen. Regel een oppas die met de baby kan omgaan en ga samen even lekker uit eten, een middagje weg of ga samen wat actiefs doen. Zorg dat je tijd hebt voor elkaar en ook samen over de situatie kan (blijven) praten. Overleg en geef aan bij elkaar wat je van de ander verwacht of waar je hulp bij zou willen. Je moet dit echt samen doen.
 5. Zorg dat mensen op de hoogte zijn van wat er speelt. De huisarts, het kinderdagverblijf, werkgevers, je kennissen, vrienden, familie, de buren (belangrijk!!) het consultatie bureau. Niet alleen voor hulp maar ook voor begrip. Mijn buren vroegen zich geregeld af waarom onze baby zo veel huilde, of het ziek was, of het allemaal wel goed ging bij ons thuis. Wees eerlijk, vertel over je huilbaby. Niet alleen zullen ze minder snel klagen over het gehuil in de late of super vroege uurtjes , je zult er van verstelt staan wat een steun een goede buur kan zijn.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid gaf een brochure uit over huilbaby’s. Klik hier voor de digitale versie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Lees ook: Daphne’s baby huilt ’s avonds veel. “Uren achter elkaar houdt hij dat vol, ik kan zelf ook wel janken”.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *