Ik geef mijn baby de fles en daar schaam ik me voor. - My Name Is Mama

Ik geef mijn baby de fles en daar schaam ik me voor. Baby & Kind

En daar gingen we weer…Het woordje ‘fles’ komt voor in een artikel die eerder , reden genoeg voor iemand om daar vraagtekens bij te zetten. “Leuke weetjes…alleen punt 9…een fles????” staat er te lezen in een van de reacties.

Een fles ja. Je weet wel zo’n plastic ding wat lijkt op een bekertje waar je een speen op kunt draaien. Wordt ook vaak gebruikt om jonge schaapjes mee te voeren. Oh en wist je dat ook menselijke baby’s uit een fles drinken! Nog een leuk feitje die ik kan toevoegen aan die lijst van 12. Wat is het toch dat sommige vrouwen reageren op het woord ‘fles’ alsof ik zojuist het meest verschrikkelijk scheldwoord heb uitgesproken.

Het meest bizarre van alles is dat ik mij de kritiek ook enorm aantrek. Zelf heb ik 2 maal borstvoeding gegeven. Door verschillende factoren kon ik mijn eerste zoon helaas niet live voeden en ook bij de tweede stapte ik vrij snel over op het fulltime kolven. Man, wat ben ik trots op het handjevol foto’s die ik heb van die keren dat het wel lukte! Lieve borstvoedings-verheerlijkende moeders van Nederland, afgekolfde melk is hard werken EN het wordt via een fles gegeven. Vreselijk vond ik dat, mijn moedermelk met de fles geven. Want stel je eens voor dat men denkt dat daar ‘gewoon ordinaire kunstvoeding’ in zou zitten. Maar ja? Wat dan nog!? We willen toch allemaal het beste voor ons kindje? En wat voor de een werkt, hoeft niet te werken voor een ander.

Toch zorgde ik ervoor dat de merknaam en het logo van de kolf, die ook op de flesjes staan afgebeeld, altijd goed te zien waren tijdens het voeden. Uit angst dat de borstvoedingsmaffia haar neus voor mij zou ophalen, haar ogen zou neerslaan en afkeurend haar hoofd zou schudden. Heel klein voelde ik me als ik in een koffietent tussen borstvoedende vrouwen mijn zoon de fles gaf, met de melk die ik een uurtje eerder had afgekolfd. Waarom voelde ik me zo opgelaten?

“Het voelt als falen” zei ik tegen mijn partner toen we besloten om er na ruim 3 maanden kolven een eind aan te breien. Ik kon niet meer. Tegen mijn zin ben ik toen gestopt ik had nog zo graag een paar maanden doorgegaan. Gelukkig had ik al wel een enorme voorraad aangelegd zodat ik altijd kon terug vallen op de borstvoeding als mijn kleintje ineens wat ziekjes werd. Maar het erge is dat ik nog altijd voed met de fles van mijn kolfset, met het logo naar voren. Je weet immers maar nooit wie er mee kijkt….

Een selfie tijdens zo’n keer dat het wel lukte!

 

Geef jij ook voeding met een fles, heb jij hier ooit een nare opmerking over gehad of je wellicht ondergeschikt gevoeld? Deel het met mij op facebook of in een reactie hieronder.


Comments

  1. Jessica Says: mei 29, 2019 at 6:53 pm

    Waarom is het “ordinaire kunstvoeding”? Ik heb tijdens mijn zwangerschap bewust gekozen om geen borstvoeding te geven. Ik werd doodongelukkig en vooral angstig van het gevoel dat ik borstvoeding zou gaan geven. Alle twijfels die moeders hebben tijdens het voeden zagen mij de maanden ervoor al dwars. Ik heb er voor gekozen om kunstvoeding te geven om mij volledig te kunnen focussen op de vloedgolf aan nieuwe ervaringen. Ik heb super veel respect voor moeders die borstvoeding geven en moeders die kolven, hoe lang dat ook is. Maar laten we aub stoppen met elkaar een schuldgevoel aan te praten. Iedere moeder maakt samen met de vader een keuze die het beste bij hun past.

    • Ik kreeg zowel tijdens de zwangerschap als direct na de bevalling vaak de vraag of ik borstvoeding ging geven. Het betoog erna was steevast dat borstvoeding echt de norm is en als ik hun moest geloven was kunstvoeding nog net geen vergif. Vandaar dat de term ook met opzet tussen aanhalingstekens staat. Ik heb ook moeders gesproken die kunstvoeding niet eens meer in het openbaar durfde klaar te maken, omdat ze er meerdere keren op aangesproken waren toen ze dat wel deden. Ik ben zelf van mening dat iedere moeder vrij is in de keuze of ze het wel of niet doet, welke reden ze hier ook voor heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten