Lady-Comp ervaringen (review) - My Name Is Mama

Lady-Comp ervaringen (review) Baby & Kind

 

Enkele maanden geleden schreef ik als eens over de Lady-Comp. Een hormoonvrij alternatief voor de pil, het spiraal, de Nuvaring of het Implanon.

Zoals je wellicht al in een eerder artikel hebt gelezen, was ik helemaal klaar met anticonceptie die hormonen bevatten. Kort samengevat; ik had teveel last van de negatieve bijwerkingen en had al behoorlijk wat opties geprobeerd.

Hoe werkt de Lady-Comp cycluscomputer?

De Lady-Comp maakt je cyclus inzichtelijk op basis van je lichaamstemperatuur. Iedere ochtend direct na het slapen meet je dmv. de aan de cyclus computer verbonden sensor je temperatuur op. De Lady-Comp merkt kleine schommelingen in je lichaamstemperatuur op en voorspelt op die manier wanneer je wel of niet vruchtbaar bent. Wanneer je ongesteld wordt, voer je dit in in de computer en op die manier kan de Lady Comp op basis daarvan steeds nauwkeuriger je cyclus berekenen.

Lees ook: Klaar met die troep in mijn lijf! Ik wil anticonceptie zonder hormonen!

Lady-Comp prijs.

Zelf heb ik de Lady-Comp Advanced. De prijs hiervan is €485. De Lady-Comp in termijnen betalen is overigens ook een optie. Je vindt meer informatie over het betalen in termijn op de website van Lady Comp. De iets minder uitgebreide cyclus computer Pearly is €345. Deze cyclus computer heeft iets minder functies, maar is niet minder betrouwbaar dan de Lady-Comp Advanced.

Ervaring met de Lady-Comp.

De eerste twee maanden was  het echt even nadenken. De kinderen zijn s’nachts geregeld wakker. De Lady-Comp kun je in principe alleen maar gebruiken na tenminste 5 uur slaap. Dus wanneer ik s’nachts wakker werd moest ik eerst na gaan of ik daar al aan voldeed. Zo ja, dan moest ik eerst temperaturen voordat ik naar mijn kind kon lopen. Indien nee, moest ik daarna nog minimaal 1 uur slapen, maar in de sommige gevallen had ik gewoon geen betrouwbare meting. Helaas. Dit brengt me dus wel op het eerste nadeel van de Lady-Comp, tegenover de vele voordelen uiteraard. Je moet minstens 5 uur slapen (rusten) in totaal. Tussentijds even plassen of een speen geven aan je kindje telt overigens niet als onderbreking. Tillen of bijvoorbeeld traplopen echter wel.

Lady-Comp methode werkt.

Ik gebruik de Lady-Comp nu ruim 4 maanden en ben nog steeds niet zwanger. Exact waarvoor ik hem dus voor gebruik. Nu kun je na 4 maanden natuurlijk niet met zekerheid zeggen of ik gewoon ‘geluk’ heb of dat de methode van Lady-Comp inderdaad zo betrouwbaar is als ze beloven. Ik denk dat je dan echt over een jaar zou moeten kijken (ik laat het uiteraard weten mocht ik ineens toch ongepland zwanger zijn).

Lees ook: De Lady-Comp, gezinsplanning zonder hormonen.

Menstruatie voorspellen.

Wat ik een heel groot voordeel vind van de Lady Comp is het inzicht in mijn cyclus. Deze cyclus computer kan namelijk op basis van je ovulatie berekenen wanneer je gaat menstrueren. Top! Want ik kan hier dan goed rekening mee houden met het plannen van activiteiten (ik vermijd de sauna bijvoorbeeld dan liever), maar ook snap ik ineens waarom ik me wat vermoeider voel of niet zo lekker in mijn vel zit. De cycluscomputer geeft dit 5 dagen van te voren aan. Je hebt dus voldoende tijd om hier op voor te bereiden.

Lady-Comp ervaringen

Nadelen Lady-Comp.

Helaas heeft ook het gebruik van de  Lady-Comp nadelen. Die zullen niet voor iedereen gelden, maar de volgende minpuntjes gelden in mijn situatie of vind ik in het algemeen een nadeel voor gebruikers:

  1. Lady-Comp en diëten. Ik beoefen een sport waarbij ik periodes van  streng diëten ken. Als gevolg daarvan val ik in rap tempo af ( in de meest extreme periode zo’n 500 tot 700 gram per week). De Lady-Comp ging tijdens mijn dieet steeds minder vaak een groen lampje geven. Dit wil niet perse zeggen dat je dan vruchtbaar bent, maar het geeft aan dat de Lady Comp niet met zekerheid vaststel dat het niet zo is. Vanuit Lady-Comp wordt ook geadviseerd tijdelijk niet te meten wanneer je streng dieet.
  2. Lady-Comp en gebroken nachten. Helaas komt dat nog steeds veel voor. Vaak is 1 van de 2 kinderen dan in paniek en roept mij. Ik heb dan vaak helaas niet de tijd om eerst te temperaturen voordat ik naar mijn kinderen kan. Dit betekent dat ik (wanneer ik daarna niet nog minstens 1 uur in bed blijf liggen om aan het totaal van 5 uur slaap te komen) geen betrouwbare meting heb. Als je kindje de gewoonte heeft om een beetje te pruttelen voordat het echt wakker wordt, zou je eventueel na 5 uur slaap al kunnen meten voordat je uit bed stapt om naar je kindje te gaan.
  3. Lady-Comp en alcohol. Het met mate nuttigen van alcohol heeft nauwelijks invloed op de meting van de Lady-Comp. Echter wordt er afgeraden te meten wanneer je dronken bent geweest of flink aangeschoten, de meting is dan onbetrouwbaar. Ben jij iemand die geregeld dronken is in het weekend dan is de Lady-Comp dus niet geschikt. Dit geldt niet voor een keer incidenteel te diep in het glaasje kijken overigens.
  4. Lady-Comp en koorts. Het wordt afgeraden te meten met koorts, omdat de meting dan onbetrouwbaar is. Gelukkig zal dat niet heel vaak voorkomen.

Lady-Comp, toch zwanger.

Wanneer je gaat Googlen op Lady Comp toch zwanger of vergelijkbare zoektermen, kom je diverse verhalen tegen over zwangerschappen die zijn ontstaan ondanks het gebruik van de Lady-Comp. Wanneer ik ga zoeken op zwanger door de pil heen of Spiraal en toch zwanger kom ik echter minstens zoveel verhalen tegen. Zulke berichten vind ik persoonlijk stemmingmakerij, met name wanneer grote websites zich er mee gaan bemoeien en kritische stukjes schrijven. En van berichten op forums is uiteraard nooit de betrouwbaarheid te achterhalen.

Melding maken.

Ik heb op mijn Instagram geregeld het onderwerp anticonceptie aangekaart en toen talloze berichten ontvangen van vrouwen die ondanks het gebruik van de pil, het spiraal of de Nuvaring alsnog zwanger werden, dat risico is er immers altijd ondanks dat het maar een klein percentage is. Wat opvallend is, is dat geen enkele vrouw die ik sprak de zwanger werd door de pil heen hier melding van heeft gemaakt bij de huisarts of de farmaceut (anders dan met het spiraal). Ik vraag me af of dit geen vertekend beeld geeft tov. het aantal gemelde zwangerschappen tijdens het gebruik van de Lady Comp. Bij navraag over deze kwestie bij Lady Comp krijg ik de volgende uitleg:

Reactie van Lady-Comp:

Wanneer iemand zegt ondanks de Lady-Comp zwanger geworden te zijn, dan vragen wij altijd een dataprint om te kijken hoe het gebeurd is. Helaas wordt die dan vaak NIET opgestuurd. Op dataprints die we wel krijgen zien we ook heel vaak dat het niet aan de Lady-Comp lag. We kunnen namelijk achteraf goed zien wanneer de ovulatie was en op welke dagen de Lady-Comp rood of groen gaf. Wanneer iemand tijdens rode dagen met bijvoorbeeld een condoom gemeenschap heeft, kan het natuurlijk dan toch tot een zwangerschap leiden. Dan is het ook geen fout van de Lady-Comp.

Wanneer er geen dataprint is opgestuurd kan dit niet met zekerheid vast gesteld worden en mag eigenlijk niet gezegd worden dat het een fout van de Lady-Comp is. De hoge betrouwbaarheid van de Lady-Comp wordt eerder bereikt, wanneer je tijdens de rode dagen geen gemeenschap hebt. Doe je dat wel, dan neem je toch een klein risico. Heel vaak ligt het daaraan en kan bewezen worden, mits de persoon in kwestie willig is een dataprint op te sturen. Wanneer we de gegevens niet mogen bekijken, kan eigenlijk niet gezegd worden, dat het aan de Lady-Comp ligt. 

Door dat soort berichten op forums ed. laat ik me dus niet gek maken. Voor alle vormen van anticonceptie geldt dat ze enkel het meest betrouwbaar zijn wanneer alle factoren ideaal zijn. Dat geldt voor het gebruik van de Lady Comp net zo.

Eindoordeel.

Hoewel deze cyclus computer vrij kostbaar is, vind ik de prijs niet te hoog. De computer zelf is eenvoudig te bedienen en af te lezen. Het duurt wel even voordat de Lady-Comp je cyclus goed weet te volgen. Zeker wanneer je (zoals in mijn situatie) niet iedere dag kunt meten na minstens 5 uur onafgebroken slaap. Het is jammer dat streng diëten voor onbetrouwbare metingen zorgt. Dit betekent in mijn situatie dat ik enkele maanden per jaar weinig groene lampjes krijg van de Lady-Comp. Uiteraard is dit risico in te dekken door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken, maar ideaal is het niet.

Mijn oordeel over de Lady-Comp is overwegend positief. Ik zou hem met name aanbevelen aan vrouwen met een vast slaap patroon en met voldoende nachtrust. En die bij voorkeur niet regelmatig te diep in het glaasje kijken 😉

Aanvulling op 25 juli 2019.

Disclaimer: De onderstaande video is vanuit Lady-Comp zelf verspreid. Deze video is dus niet objectief en de ervaringen en meningen zoals geuit in de video zijn niet per definitie mijn mening of bevinding.

Inhoud is niet beschikbaar.
Sta Cookies toe door op Toestaan in de banner te drukken

Heb je zelf ervaring met de Lady Comp en wil je deze ervaring delen, laat een reactie achter op onze Facebook pagina!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten