"Mama, wat is kanker?" Hoe leg ik dit uit aan mijn kleuter? - My Name Is Mama

“Mama, wat is kanker?” Hoe leg ik dit uit aan mijn kleuter? Baby & Kind

Oma was ziek, heel er ziek. Wat ze had? Kanker. In haar buik. Hoe het er kwam? Goede vraag, het ging vanzelf. Ik hoor mezelf het verhaal onbedoeld steeds enger maken.
Wat een routine ritje naar de kapper moest zijn, eindigde in een rit vol vragen, twijfels en een onnodige angst om ziek te worden. Verdorie, waarom begon hij er toch steeds weer over. Ik had me hier op moeten voorbereiden, het was immers niet de eerste keer dat hij naar oma vroeg terwijl we langs haar begraafplaats reden.

Het wordt wat stil op de achterbank, de jongens zijn in overleg met elkaar. “Krijg ik ook kanker?”.

De mama van papa.

Mijn kinderen hebben de ouders van mijn vriend nooit gekend, ik evenmin. Toch vertellen we regelmatig over hun overleden oma. We hebben veel foto’s van haar en ze herkennen haar ook op de foto’s. We hebben haar graf wel eens bezocht met de oudste. 1x want ik vind het verder allemaal nog te vaag voor ze om in dit geval te vertellen over de dood etc. omdat ze er nog niet van a tot z mee geconfronteerd zijn. Onze oudste weet waar de begraafplaats is. Iedere keer wanneer we er langs rijden of in de buurt komen begint hij dan ook over oma en wil hij van alles weten. Zo ook vandaag dus, toen we er langs reden toen we naar de kapper gingen. Waarom was oma dood? Waarom was ze ziek? Hoe ziek? Wat had ze dan en hoe had ze dat gekregen?

Krijg ik ook kanker?

Oma was dus overleden omdat ze ziek was. Ze had kanker, dat is niet zomaar een beetje ziek, maar echt heel erg ziek. Niet een beetje buikpijn of een snotneus, veel erger. Hoe ze er aan kwam dat weet ik niet, dat kon van alles zijn. De kanker was er ineens en ging niet meer over.

Het wordt wat stil op de achterbank, de jongens zijn in overleg met elkaar. “Krijg ik ook kanker?”. Shit shit shit shit shit, ja die voelde ik wel een beetje aankomen. Want ja, als kanker zo maar ontstaat en groeit, waarom zouden ze het dan zelf niet ook kunnen krijgen. “Nee, dat denk ik niet. Er zijn wel kindjes die het krijgen helaas, maar het is niet zoals een griepje of een verkoudheid”. Liegen met “Nee, natuurlijk niet, jij niet” gaat tegen mijn principes in, ik wil mijn kind niet geruststellen met zo’n heftige belofte die ik niet kan garanderen.

De kanker was er ineens en ging niet meer over.

Geen angst aanjagen.

Gelukkig stonden we kort daarna voor de deur bij kapper en gingen de jongens over op een ander onderwerp. Toch weet ik zeker dat ze me binnenkort weer wat pittige vragen gaan stellen over de dood en ernstig ziek zijn. Het is daarom geen slecht idee om naar de bieb te gaan en een boekje uit te zoeken over dit onderwerp, zodat ik ze erover kan vertellen op een manier dat zijn het ook snappen en niet onnodig angstig worden.

Ik ben wel heel benieuwd hoe andere ouders omgaan met dit onderwerp. Mocht je hierover willen meepraten, laat dan een reactie achter op onze Facebookpagina.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten