Mariëlle is melkdonor, “De band die wij hebben, daar is gewoon gewoon geen label voor” - My Name Is Mama

Mariëlle is melkdonor, “De band die wij hebben, daar is gewoon gewoon geen label voor” Interview

Ongeveer 8 maanden geleden bood Mariëlle haar overschot aan moedermelk aan op internet. Moeder Krista kampte juist op dat moment met een tekort aan moedermelk voor haar zoon Tygo en reageerde. Dit was het begin van een bijzonder hechte vriendschap tussen deze twee moeders.

Krista: “Ik ben bevallen met een spoedkeizersnede in verband met het HELLP syndroom. Hierdoor kwam de borstvoeding langzaam op gang. Tygo is mijn eerste kindje dus alles was nieuw voor mij. Direct na de geboorte kreeg Tygo in het ziekenhuis 20ml  kunstvoeding, dit was echter volledig tegen mijn wens in. Doordat hij kort na zijn geboorte gelijk gevoed was had Tygo weinig motivatie om mijn borst te zoeken in de uren na de bevalling. Ik wilde dolgraag borstvoeding gaan geven maar worstelde hier ontzettend mee en het personeel in het ziekenhuis gaf mij onvoldoende begeleiding hierin. Zo is er nooit een lactatiekundige bij mij langs geweest in de dagen na de bevalling, en moest ik alles maar op eigen houtje uitzoeken. Ik heb zelf na een maand een lactatiekundige laten komen om te kijken of we Tygo nog aan de borst konden krijgen, maar toen lukte het niet meer. Ik ging toen fanatiek kolven maar Tygo’s behoefte werd steeds groter en ik kon niet aan zijn vraag voldoen, dus ging ik op zoek naar een alternatief en besloot ik gebruik te gaan maken van donor melk”.

Ik heb het onlangs uitgerekend en inmiddels heeft Mariëlle ons al van 100 liter melk voorzien.

moedermelk donor

Moedermelk donor

Mariëlle: “6 dagen na mijn bevalling werd ik ineens heel erg ziek, ik bleek een borstontsteking te hebben. In eerste instantie werd mij aangeraden mijn productie te verlagen, maar dit werkte niet. We kwamen er al vrij snel achter dat ik naast de voedingen moest gaan kolven, doe ik dit niet dan heb ik de volgende dag gegarandeerd weer een borstontsteking. Mede door het vele voeden en kolven heb ik een enorme melkproductie. Zoveel zelfs dat mijn dochter Feline dit onmogelijk in haar eentje kan opdrinken in de tijd dat de melk houdbaar is. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de melk weg te gooien, daar had ik zoveel moeite mee. Toen Feline 4 maanden was had ik inmiddels al een flinke voorraad in de vriezer (en die van mijn moeder) en die voorraad bleef maar groeien, dus ik besloot dit te gaan doneren aan een kindje die om welke reden dan ook niet bij z’n eigen mama kan drinken. Ik plaatste een oproep op internet en kwam al snel in contact met Krista die geheel toevallig in dezelfde stad woont”.

Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de melk weg te gooien, daar had ik zoveel moeite mee.

Krista: “Ik heb het onlangs uitgerekend en inmiddels heeft Mariëlle ons al van 100 liter melk voorzien. Zo’n 3 keer per week zien we elkaar en krijg ik weer een nieuwe voorraad melk voor Tygo, ‘Mariëlle melkie’ noemen we haar melk, en Tygo is er helemaal gek op! Mariëlle en ik heb in de afgelopen 8 maanden een ontzettend bijzondere band opgebouwd, we zijn enorm goede vriendinnen, maar de band die we hebben is zo sterk, die is haast niet te omschrijven, daar is gewoon geen label voor.”

donormelk

Mariëlle: “Krista en ik zijn beide enorme voorstanders van borstvoeding als de standaard, als dit een mogelijkheid is. Maar daarnaast hebben we nog veel meer raakvlakken. Zo zijn wij beide draagdoek moeders. Krista heeft zelfs geen eens een wagen meer. Ook zitten we nu samen in het bestuur van de  lokale “Mama’s Club” (een netwerk wat moeders samenbrengt door oa. activiteiten red.) we zitten ook wat betreft opvattingen over opvoeding heel erg op 1 lijn.”

Ik heb ook incidenteel melk aan andere moeders gedoneerd die direct voeding nodig hadden voor hun kindje, maar ik voelde me hierover toch schuldig naar Tygo.

Krista: ” De vriendschap met Mariëlle zou ik nooit meer kwijt willen, het is zo mooi dat zij het mogelijk maakt dat Tygo toch nog steeds moedermelk drinkt. We ondernemen ook veel samen. Zo zijn we laatst samen naar een andere donormoeder gegaan om daar melk op te halen, en gaan we ook samen naar evenementen”.

Mariëlle: ” Mijn omgeving reageert heel enthousiast op het feit dat ik melk donor ben. Ik werk als lerares in het basisonderwijs en mijn werkgever biedt mij voldoende mogelijkheid om te kolven. Dat is enorm prettig, want niet alleen kolf ik voor Tygo, ik kolf ook voor mezelf. Als ik het namelijk niet doe krijg ik een borstontsteking en word ik ziek. Ik heb ook incidenteel melk aan andere moeders gedoneerd die direct voeding nodig hadden voor hun kindje, maar omdat ik de vaste melkdonor ben van Tygo voelde ik me hierover toch schuldig naar hem, het ging immers ten koste van zijn hoeveelheid, om die reden ben ik nu weer 100% voor mijn dochter en voor Tygo. Feline is nu precies 12 maanden en krijgt nog 7 of 8 voedingen per dag, naast haar fruit, groente en brood. Ze is een flinke drinker en drinkt per keer ongeveer 170ml. Nadat zij ’s ochtends en ’s avonds gedronken heeft kolf ik mijn borsten leeg en die porties zijn dan voor Tygo.”

moedermelk

melkdonor

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik Tygo nog steeds borstvoeding geef, waarom ik niet gewoon overstap op de kunstvoeding.

“Mijn eigen dochter voed ik altijd aan de borst, zij krijgt alleen een flesje als ik aan het werk ben. (Tijdens dit interview pakt Feline de fles af van Tygo en drinkt zij uit een fles, iets wat Mariëlle nog nooit met eigen ogen had gezien!). Ik voel me eigenlijk nooit bezwaart om aan de borst te voeden, maar onlangs was ik hier in de stad bij een Sushi restaurant en daar ben ik toch naar buiten gegaan om te voeden, ik was toch bang dat men mij zou veroordelen en wilde de restauranthouder en de overige gasten niet ‘tot last’ zijn, dus ben ik buiten op het terras gaan voeden waar verder niemand zat.”

Krista: “Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik Tygo nog steeds borstvoeding geef, waarom ik niet gewoon overstap op de kunstvoeding. Ik merk dat heel veel moeders in de veronderstelling zijn dat je na 6 maanden kunt stoppen met borstvoeding omdat er daarna niet zo veel voordelen meer zijn. Dit komt dus echt door verkeerde voorlichting. In Nederland is een grote groep ouders die kunstvoeding als standaard zien, dat vind ik jammer want borstvoeding is niet alleen goed tot 6 maanden, ik wil mijn zoon sowieso tot zijn tweede moedermelk geven en wellicht wel langer.

moedermelk donor

moedermelksieraad

Mariëlle kreeg van Krista deze ketting met hanger waarin haar moedermelk verwerkt is. Meer info www.moedermelk-sieraden.nl

 

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

foto credits: By-Aniek.

Voor meer info over donor moedermelk verwijs is je graag door naar de Facebook groep Borstvoeding Donormelk.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten