"De dokter dacht dat ik iets aan mijn schildklier had" Menthe beviel totaal onverwacht van een dochter. - My Name Is Mama

“De dokter dacht dat ik iets aan mijn schildklier had” Menthe beviel totaal onverwacht van een dochter. Interview

De Gelderse Menthe (19) kan wat betreft haar leeftijd niet alleen in een aflevering van “Teenmom”, maar ook in “I didn’t know I was pregnant” want tot een uur voordat ze haar dochter in haar armen had, wist zij niet dat ze zwanger was!

Moe en niet lekker.

“Vanaf februari voelde ik me al steeds niet zo lekker, last van rommelende darmen dacht ik, en ik was snel moe. Voorheen ging ik regelmatig met mijn vriendinnen op stap en een avondje uit maar daar had ik gewoon geen energie meer voor. Mijn moeder stelde zelfs een paar keer voor of ik niet weer eens een avondje lekker op stap moest gaan met mijn vriendinnen. Ik vond het wel een beetje zorgelijk dus ging er in maart mee naar de huisarts. Die nam wat bloed af en ik kreeg te horen dat mijn HB (het ijzergehalte red.) wat aan de lage kant was.”

Interview Menthe Talsma

MNIM’s Daphne interviewde Menthe op Stal Went in Eefde.

Hoeveel chips eet jij als ik niet thuis ben?

“Ik was in de afgelopen maanden geleidelijk aan wel wat voller geworden, maar niet overdreven en zeker niet zoals de meeste zwangere vrouwen. Ik had dan ook totaal geen zwangerschapsbuik. Mijn moeder vroeg mij dan ook hoeveel zakken chips ik wel niet op at als zij niets thuis was, maar ik at juist nauwelijks. Ik werd ook gewoon ongesteld, hoewel het iets minder was en ik niet die vreselijke buikkrampen had. Ik zag dit vooral als een voordeel en gaf er verder geen aandacht aan. Ik ben een paar weken terug nog op vakantie geweest, hoogzwanger weten we nu. Ik liep met mijn zus gewoon in bikini op het strand. Het was totaal niet aan mij af te zien dat ik zwanger was. Wel voelde ik me na de vakantie weer vreselijk moe en nog steeds niet lekker, dus besloot ik weer naar de huisarts te gaan. Dit was 3 dagen voor de bevalling. Er werd weer bloed afgenomen en er werd zelfs aan mijn buik gevoeld. Ik kreeg te horen dat ik een aandoening zou hebben aan mijn schildklier. Alle klachten zouden daar op wijzen.”

Zwanger zonder het te weten

Menthe op haar vakantie in Italië, 4 weken voor haar bevalling. Hoogzwanger dus!

Je hebt weeën!

Mijn moeder en ik waren op vrijdag in Friesland. Ik ben die avond met vriendinnen wezen stappen, want gek genoeg voelde ik me in tegenstelling tot de maanden ervoor ineens weer wat energieker. Ik sliep die nacht ook heerlijk. De volgende dag ging ik lunchen met een vriendin van mijn moeder, na de lunch heb ik mijn moeder gebeld omdat ik me niet zo lekker voelde en naar huis wilde. Onderweg naar huis zijn we nog langs geweest bij Divoza (paardensport speciaalzaak red.). Uiteindelijk waren we rond 16:30 thuis. Mijn moeder ging de hond uitlaten en zou daarna boodschappen gaan doen.  Ik zelf ging op bed liggen maar op 17:15 belde ik mijn moeder, ik voelde me steeds slechter worden. Mijn moeder kwam weer thuis en kwam naar mijn kamer. Ze adviseerde me om anders even te gaan douchen, dan zou ik me wel weer wat beter voelen. Ondertussen liep ik onrustig rondjes en klapte ik af en toe dubbel van de pijn, en ging ik echt kapot. Twee minuten later leek het dan weer alsof er niets aan de hand was en had ik gewoon weer praatjes. Op dat moment viel bij mijn moeder alles op z’n plek. “Jij hebt weeën!”.

Menthe Talsma

Menthe samen met paard Everest, dochter Charlotte en steun en toeverlaat moeder Ellen.

Prematuur en stilgeboren.

Mijn moeder belde snel 112, dit was om 18:00. Ze bleef bij mij en hield mij kalm, want ik was inmiddels wel in paniek en schreeuwde dat ik het niet wilde hebben. Mijn moeder stelde me gerust door te zeggen dat ze absoluut niet boos was, dat ik dit zelf ook niet kon weten en dat wat er ook gebeurde er een oplossing zou komen. Dat ik het nu zo goed deed. Dat was het moment dat ik dacht, okay dit is zo ik moet me er aan overgeven. Een kwartiertje later was de ambulance er. Het personeel voelde aan mijn buik, maar ze konden niets ontdekken. Onderweg naar het ziekenhuis vertelde ze mij dat ik er rekening mee moest houden dat het een premature baby zou zijn en dat het niet in leven zou zijn. Dat was heftig, het was een rollercoaster van emoties. Om 18:30 was ik in het ziekenhuis en werd er gelijk een CTG gemaakt. Hieruit bleek dat het hartje van de baby klopte. Toen ging het snel, 4 persweeën later lag Charlotte Aimee op mijn buik. Een voldragen baby, 3325 gram en ongeveer 52 cm.

Menthe Talsma

Dochter Charlotte werd plotseling geboren. Tegen alle verwachtingen in een voldragen baby van ruim 3300 gram.

Ter adoptie afstaan.
Al snel na de bevalling kwam er een sociaal werkster langs, in een uitzonderlijke situatie zoals de mijne komt zij langs om je oa. te vertellen dat je 3 dagen de tijd hebt om te beslissen of je de baby wil afstaan ter adoptie. Ik heb de mogelijkheid van adoptie ook overwogen. Ik ben 19 jaar, ik woon nog thuis, ik studeer nog, ik rijd veel paard, ik ben erg druk en houd ook nog van leuke dingen doen… Ik vind studeren heel erg belangrijk en vind ik erg leuk om te doen. Ik ga dan ook erg graag naar school (twee weken na de bevalling ging Menthe op eigen verzoek weer terug naar school red.). Aan de andere kant ben ik dol op kinderen en wilde ik altijd al graag moeder worden. Charlotte is dan wel zo’n 6 a 7 jaar te vroeg, maar ik had er niet mee kunnen leven als ik in de stad loop, of op vakantie ben etc en ik zie een meisje lopen van 2 of 3 en dan denken ‘hey dat kan mijn meisje wel zijn…’ daar valt voor mij niet mee te leven. Als ik ook zie hoe Charlotte (die overigens de eerste 2 dagen ‘Meisje’ heette red.) al vanaf de eerste uren op mijn stem reageert en als ik haar dan in mijn armen heb dan denk ik ‘jij hoort bij mij’, dat gaf echt de doorslag om van adoptie af te zien.

Mijn moeder heeft de keuze overigens volledig aan mij overgelaten. Ze had mijn omgeving ook de instructies gegeven ‘jullie mogen Menthe niet motiveren voor adoptie te kiezen noch om er voor te kiezen de baby te houden’. Ook zelf zei ze er niets over, als ik haar vroeg om advies hield ze haar kaken stijf op elkaar. Dat vind ik zo sterk, het ging immers om haar eigen kleindochter.”

Menthe Talsma

Menthe en Charlotte en ruin Everest. In maart viel de zwanger Menthe nog van Everest af.

Op de fiets met een badstandaard om je nek.

“Op maandag is mijn moeder alles voor Charlotte gaan kopen want we hadden natuurlijk niets in huis. Ze stond al voor de deur van de HEMA voordat deze überhaupt open was. Het eerste wat ze pakte was een badje en daar is ze mee de HEMA rondgegaan en heeft ze van alles ingedaan wat we nodig konden hebben. Uiteindelijk ging ze met het hele handeltje, inclusief de badstandaard die ze om haar nek had gehangen, weer op de fiets naar huis. Ze is samen met haar vriend de hele maandag voor mij op pad geweest om er voor te zorgen dat ik en Charlotte een warm welkom hadden toen we thuis kwamen. Ik mocht kort na de middag al naar huis maar me moeder zei ‘je wacht maar mooi, want wij zijn hier nog niet klaar’ uiteindelijk kwam ze ons rond 17:00 uur halen.

Ik ben enorm goed opgevangen door vrienden en kennissen. De reacties zijn hartverwarmend en ik heb zo ongelooflijk veel spullen gekregen. Ook heel veel prematuur kleertjes omdat mensen er vanuit gingen dat Charlotte echt een hele kleine baby zou zijn. Veel dingen die ik zelf niet kon gebruiken heb ik uiteindelijk aan mijn kraamhulp meegegeven zodat zij dit weer weer kon gebruiken voor een gezin waar ze het wel hard nodig hadden. De kraamhulp die ik had was trouwens de beste die je maar kon bedenken, ze stond dag en nacht voor mij klaar, ze heeft mij alle dingen uitgelegd. Ik vond het verschrikkelijk moeilijk toen ze weg ging. Ze heeft me echt op weg geholpen.”

Menthe Talsma

Van tiener naar moeder in 45 minuten.

Het aller heftigste vind ik dat ik maar 45 minuten de tijd had om over te schakelen van tiener naar moeder. Normaal heb je maanden de tijd om te wennen aan het idee dat er een baby komt. Bij mij kwam dat wel hard aan. Ik had gewild dat ik me als zwangere vrouw had kunnen voorbereiden op de komst van mijn dochter. Ik rook gelukkig niet, maar ik heb helaas wel af en toe een wijntje gedronken, at rode biefstuk en filet americain. Ik rij veel paard en heb sinds een paar maanden een jong paard. Ik ben er in maart zelfs nog van af gevallen! Ik heb in de week voorafgaand aan de bevalling ook gewoon nog gereden en ben toen zelfs nog eerste geworden tijdens een dressuurwedstrijd!

De vader (21 jaar) van Charlotte is ook nog in beeld. Onze relatie liep in januari stuk, maar we hebben nog altijd goed contact en zijn elkaar geregeld. Nadat ik was bevallen heb ik hem gebeld. Ik ratelde in de telefoon wat er gebeurd was en hij zei ‘Ik bel je zo even terug’. Hij is zelf ook ruiter en zat op dat moment op zijn paard. Nier veel later belde hij terug en vertelde mij dat ik dit niet alleen hoefde te doen, dat hij me zou helpen dat hij hier niet voor weg zou lopen en dat we er uit zouden komen. Dat was zo’n enorme opluchting voor mij. Ook zijn ouders zijn betrokken en meelevend en helpen mij aan spulletjes die ik echt nodig heb.”

Menthe Talsma

De toekomst.

“Ik zit in het laatste half jaar van mijn studie, dit wil ik afmaken zodat ik volgend jaar met een studie rechten kan beginnen. Ik blijf doorgaan met mijn paardensport, en ik ga zorgen met een groot ‘team’  (oa. mijn moeder en mijn grootouders) dat Charlotte groot wordt met veel liefde. Het is momenteel nog wel een wir war van emoties. Het ene moment durf je iets te genieten, en het andere moment lig je te huilen in bed en vraag je je af, wat brengt de toekomst, wat gaat er gebeuren, is mijn leven nu niet op zijn kop, kan ik nog mijn dromen waar maken? En dan heb ik mijn moeder die zegt ‘kom op, we gaan er voor! iedereen staat klaar, we kunnen dit!”

Menthe Talsma

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten