Mijn baby sliep niet door het eerste jaar.... - My Name Is Mama

Mijn baby sliep niet door het eerste jaar…. Gezin & Relatie

Daphne’s oudste zoon huilde s’nachts vanaf de eerste nacht nadat hij geboren was. Iedere nacht werd hij wakker. Niet één keer maar vaak zo’n 4 keer per nacht.

Soms vragen we ons wel eens af, “Hoe hebben we dat eerst jaar overleefd?” Onze oudste was vaak om de 2 uur wakker. Dan huilde hij zo hard dat hij 3 huizen verder de buren uit hun slaap hield. Dat legt enorm veel druk op je. En op je relatie.

Borstvoeding en honger.
Ik ben bevallen met een keizersnede, dit betekent voor de borstvoeding dat het wat langer duurt voordat dit op gang komt. De eerste 48 uur was dit nihil. Mijn zoon wilde echter wel graag drinken, en werd gefrustreerd. Na een paar minuten drinken zonder resultaat werd hij boos, en zette hij een enorme keel op. Het was heftig. De nachtzusters namen hem 3 nachten mee naar de kinderafdeling zodat wij als ouders toch even konden slapen. Het huilen stond onszelf ook snel nader dan het lachen, wat was er mis met onze baby? Niemand had ons verteld dat dit een mogelijk scenario kon zijn. En wat een geluk dat we in het ziekenhuis waren en ons deze rust werd geboden.

Om de anderhalf uur wakker..
Na 3 nachten gingen we naar huis. Onze zoon sliep s’nachts in en wiegje naast ons bed, maar regelmatig ook (tot onze grote schrik) in ons bed als we van pure vermoeidheid gewoon weer in slaap waren gevallen. Het gebeurde regelmatig dat een van ons wakker schrok en de baby op zijn borst aantrof. Ik gaf borstvoeding. Omdat mijn zoon te onrustig was met het drinken en enorm boos werd (hij bonkte dan heel hard met zijn hoofd tegen mijn borsten en ging zichzelf overstrekken) kolfde ik dit af en gaf ik het hem dan met de fles zodra hij wakker werd. Dit betekende dat als we samen waren, mijn partner begon met voeden (met een eerder afgekolfde voeding) en ik ging kolven. We waren dan samen wakker. De nachten dat ik alleen was (mijn partner is piloot) ging ik er sowieso 2 keer per nacht uit om te kolven en als mijn zoon wakker werd ging ik hem voeden. Ik was al met al vaak ruim een uur per keer bezig. Dan sliep ik 1,5 uur en begon het riedeltje weer opnieuw. Dit heb ik 4 maanden gedaan, toen brak het mij op, toen ik op vakantie ging leek het mij een goed moment te stoppen aangezien ik tegen het weggooien van moedermelk ben en ik op die vakantie niet altijd de mogelijkheid zou hebben een voeding gekoeld te bewaren.

Op elkaar aangewezen.
We stapten over op kunstvoeding. Dit scheelde enorm veel tijd doordat ik niet meer eerst hoefde te kolven, maar mijn zoon werd nog steeds om de 2 uur wakker. Hij kondigde niet aan dat hij wakker werd (zoals mijn jongste zoon dat wel doet met zijn ‘gepruttel’), nee hij was plotseling wakker en begon dan direct met schreeuwen. De eerste 20 minuten was er echt geen houden aan. Pas na die 20 minuten kalmeerde hij iets en was rustig genoeg om de fles te accepteren. Die 20 minuten waren hels. Hij huilde enorm hard en dat geeft zo veel stress. Je wil je kind kalmeren maar wil ook voorkomen dat niet alle buren in een straal van 3 straten jouw kind horen huilen. Regelmatig stonden mijn partner en ik dan ook te kibbelen en te discussiëren op de gang of in de keuken. Moe, opgefokt, bezorgd, wanhopig en radeloos. Wanneer je iedere nacht niet aan je rust komt maakt dit geen leuker mens van je en al helemaal geen leuke partner. Als we terug kijken op die periode zijn we dan ook enorm trots dat onze relatie dat heeft overleefd.

Lees ook: 12 bizarre feitjes die jij nog niet wist over baby’s!

De tips…
Oh de tips… Je moet hem pap geven, je moet hem minder laten slapen overdag, je moet het donkerder maken in zijn kamer, je moet hem s’nachts geen voeding meer aanbieden, je moet hem zo min mogelijk prikkelen overdag… Hoewel ze vast stuk voor stuk goed bedoeld waren, de tips kwamen ons na een half jaar echt wel flink de neus uit. We hebben ze overigens wel allemaal geprobeerd maar het hielp niets, vaak veroorzaakte het juist alleen nog meer hinderlijk gedrag.

Slaapt hij al door?
Nog steeds kan ik letterlijk een potje janken om deze vraag. Ook als een moeder weer eens heel trots vertelt over haar spruit die na 8 weken al doorsliep. Mijn oudste sliep pas door na 14 maanden. Hij kon eerder lopen dan dat hij doorsliep…. Ik droomde altijd van een groot gezin, 3 of 4 kinderen. Maar mijn partner wil er absoluut niet meer aan beginnen, de angst voor nog eens 14 maanden zo’n slaap drama zit heel diep. Mijn jongste zoon is nu ruim 5 maanden en begint nu en beetje door te slapen. Hij krijgt s’nachts geen voeding meer maar wordt wel heel even wakker, ‘pruttelt’ dan een beetje en binnen 10 minuten is hij weer stil. Maar tot aan twee weken geleden was kwam ook hij nog 2 keer per nacht. Hoewel dit echt een verademing is in vergelijking tot zijn grote broer.

Natuurlijk wist ik dat dat dit zou overgaan voordat mijn zoon de puberteit zou bereiken maar wanneer? Na 3 maanden, een half jaar, een jaar? Na zijn peutertijd, de kleutertijd…? Ik hoop dan ook echt dat mijn jongste een betere slaper wordt dan zijn broer en dat ik over een paar weken ook weer eens een hele nacht kan slapen. Want vergeet niet dat mijn partner een groot deel van de week in luxe hotels verblijft en dus EN kan slapen EN niet naar kinderen en het huishouden hoeft om te kijken. Dan sta ik er dus wel in mijn eentje voor. Dat vind ik echt pittig, dat je tussentijds gewoon totaal geen tijd hebt om heel even je batterij weer op te laden. Maar ik weet zeker dat ik over een tijd terug kijk naar deze periodes en denk “Yes, you did it mom!’

Heb jij ook een kind die serieuze slaapproblemen heeft (gehad)? Deel je ervaring met mij op facebook!

 Lees ook: Als er een sollicitatiegesprek voor ouders bestond…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten