Oh nee! Het evaluatiegesprek op de Peuterspeelzaal! - My Name Is Mama

Oh nee! Het evaluatiegesprek op de Peuterspeelzaal! Daphne Blogt

Daphne en haar partner hadden deze week een gesprek met een van de peuterleidsters van de PSZ. Een voortgangsgesprek over de ontwikkeling van hun zoon. Hieruit bleek dat de appel niet ver van de boom valt.

Vooraf maak ik me eigenlijk geen zorgen over het gesprek. Mijn zoon is een echte peuter, compleet met alle bijbehorende eigenaardigheden. Hij kan zichzelf goed redden, kan heel lief, heel stout en heel ondeugend zijn. Een doorsnee 3 jarig jongetje dus.

Zijn juf heeft een mooi rapport voor haar liggen met allerlei balkjes. Bovenaan de balkjes staat ‘ontwikkelingsgebieden’. Het leert ons waar onze zoon staat met zijn ontwikkelingen t.o.v. het gemiddelde van zijn leeftijd. Hij scoort overal net iets onder zijn leeftijd. Ik voel de teleurstelling van mijn partner, die naast mij zit. De risico factoren (puntjes van aandacht) zijn selectieve aandacht en het feit dat hij een geringe wendbaarheid heeft (hij kan moeilijk overschakelen naar iets anders). Het klinkt allemaal heel bekend.

Quintin is een jongetje wat helemaal opgaat in zijn spel. Hij speelt het liefst in zijn eentje, wanneer niemand hem stoort. Ja, zo nu en dan worden wij ingezet in zijn spel en krijgen we de opdracht het eea. voor hem te bouwen met Duplo, of om iets te repareren wat hij zelf niet voor elkaar krijgt. Hij kan ook enorm uit zijn slof schieten wanneer iets niet gaat of lukt zoals hij wenst. Er vliegen geregeld stukken speelgoed door de lucht wanneer hij zijn frustraties niet de baas is. Ik ben het gewend, kijk er niet meer van op. Ook op school blijkt hij het liefst alleen te spelen en is er moeilijk contact te maken met hem als hij eenmaal in zijn spel zit.

Ik hoor de juf vertellen dat mijn zoon het lastig vindt om zelf zijn broek aan en uit te doen om naar het toilet te gaan. Vreemd, want thuis mogen we hem niet eens helpen en regelt hij alles zelf. Ook het niet kunnen benoemen van verschillende kleuren vind ik verrassend. Mijn zoon weet alle kleuren in het Nederlands én in het Engels te benoemen. Kleuren benoemen is zijn favoriete bezigheid als we in de auto zitten “Kijk mama, een gele bus, een blauwe tractor, een groen licht, een rode scooter” etc etc. Het lijkt erop dat mijn zoon een beetje dichtklapt op school, dat hij een afwachtende houding aanneemt die wij thuis niet van hem kennen.

Gaande weg haar verhaal herken ik steeds meer en meer de kenmerken van mijn partner. Het omgaan met teleurstellingen, het opgaan in een bepaalde bezigheid, de manier waarop hij zich een houding geeft in de groep. Mijn wederhelft is ook niet zo van groepen mensen, tenzij het zijn beste vrienden zijn. Hij kan compleet opgaan in een bezigheid of spel en heeft weinig belangstelling voor activiteiten die buiten zijn persoonlijke interesses liggen. Ook vindt hij het wel prettig als dingen voor hem gedaan worden die hij prima zelf kan doen. Zoals bijvoorbeeld het uitzoeken van de kleding voor onze kinderen.

In de auto terug naar huis zucht mijn vriend “Nou dat was behoorlijk negatief”. Ik moet lachen. “Negatief? Ik dacht serieus dat dit gesprek over jou ging. Het is één grote bevestiging dat je zoon een directe kopie is van jou”. Mijn vriend kijkt me aan “Is dat zo?” vraagt hij. “Ik denk dat we hier een kleine piloot in de dop hebben” bevestig ik. “Alle competenties die hij toont en de typische karakter eigenschappen die zijn benoemd zie ik stuk voor stuk terug bij jouw en vrijwel iedere piloot die ik ken. Jullie zijn voorbestemd om met z’n tweeën of drieën uren lang in zo’n klein hokje vol met knoppen te zitten, lekker geïsoleerd daar waar jullie goed in zijn en interesse ligt . Als ik jou was zou ik me geen zorgen maken”.

Ik zie een glimlach op zijn gezicht te voorschijn komen. “Oh, als hij op mij lijkt redt hij zich wel.” Hij kijkt in de achteruitkijk spiegel naar onze zoon op de achterbank en zegt “Het komt wel goed met jou jongen!”

 

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *