Regels over opvoeden! "We zitten totaal niet op 1 lijn..." - My Name Is Mama

Regels over opvoeden! “We zitten totaal niet op 1 lijn…” Gezin & Relatie

Als het op regels aankomt zitten Jolanda en Freek totaal niet op één lijn. Freek is in de ogen van Jolanda veel te makkelijk en andersom vindt Freek haar soms echt een strenge moeder.
Wie kinderen heeft weet dat regels onvermijdelijk zijn. Je hoeft heus niet de ganse dag als een politie agent achter je kinderen aan te lopen om ze te corrigeren, maar regels in de zin van richtlijnen zijn in zekere zin goed voor een kind. Het geeft niet alleen grenzen aan, het geeft een kind ook duidelijkheid en vertrouwen. Maar het is natuurlijk wel van belang dat deze regels bij beide ouders duidelijk zijn en door beide consequent worden nageleefd.

Dat is bij Jolanda (36) en Freek (37) niet het geval. “Freek verzucht vaak dat ik veel te streng voor onze 3 kinderen (9, 8 en 5 jaar) ben, terwijl hij in mijn ogen wel heel erg gemakkelijk is. Ik vind dat ook flauw, want eindstand is hij altijd de leuke vader waarbij alles mag en ik de grote zeur”. Het is echt niet erg als de ene opvoeder wat strenger is dan de ander, zelfs niet binnen 1 gezin. Wat wel belangrijk is, is dat je op 1 lijn zit en dat de kinderen niet bij de ene ouder altijd een ja krijgt en bij de ander standaard de nee. “Ik hou er niet van als mijn kinderen mij vragen of een vriendje mag blijven eten op het moment dat het vriendje er al is. In het weekend vind ik het niet zo’n probleem, maar door de weeks heb ik het liever niet. De kinderen weten dat,en daarom gaan ze vaak naar Freek met deze vraag, die ze vervolgens weer naar mij verwijst met de legendarische woorden Dat moet je aan je moeder vragen. Ik voel me dan voor het blok gezet, want het antwoord is nee en ik heb idee dat ik weer die-moeder-die-altijd-nee-zegt ben.”

Het is belangrijk dat je dit soort vervelende situaties met elkaar bespreekt en dat je aangeeft waarom je het onprettig vindt. Zo voorkom je ten eerste dat de irritatie niet blijft en ten tweede maak je opnieuw duidelijk wat jouw regels zijn en kunnen jullie overleggen of jullie wellicht een middenweg kunnen vinden. Op die manier kunnen de kinderen hun ouders ook niet meer (wellicht onbewust) tegen elkaar uitspelen.

Freek: “Ik ben misschien inderdaad wel wat makkelijk als het aankomt op het handhaven van de regels, maar vaak ben ik na mijn werk te moe om continue te waarschuwen en te corrigeren. Ik verwijs de kinderen dan vaak door naar Jolanda of ik zeg uit pure gemakzucht ja, is goed. Ook wanneer ik echt wel weet dat Jolanda het er niet mee eens zou zijn.” Ook na een lange dag werken moet je scherp blijven op de regels, je doet anders afbreuk aan de manier van opvoeden die de andere ouder al wel de hele dag handhaaft. Kinderen hebben snel genoeg door dat mama’s regels geen stand meer houden zodra papa weer thuis is en zullen daar uiteraard handig op inspelen door hun moeder simpelweg te passeren of door geen respect meer te hebben voor haar regels. Dit kan de desbetreffende ouder natuurlijk mateloos gaan irriteren.

“Nu ik er over nadenk snap ik wel dat het frustrerend moet zijn voor Jolanda als ik continue haar regels van tafel veeg zodra ik thuis kom. De jongens hebben dat ook wel door, dat bij mij veel meer kan. Het is niet eerlijk Jolanda’s regels niet te respecteren, zeker niet als je bedenkt dat zij degene is die altijd thuis is voor onze kinderen en het grootste deel van de opvoeding voor haar rekening neemt.” Het is wellicht wat geforceerd om op een willekeurig moment de regels weer even samen door te nemen, maar juist omdat er op dat moment niet direct een irritatie is, verloopt zo’n gesprek makkelijker en kun je vaak eenvoudiger op een middenweg komen mocht dit nodig zijn.

Hoe ben jij van plan dit aan te pakken, of hoe pakken jullie dit aan? Deel je tips met betrekking tot dit onderwerp in een reactie op Facebook!

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *