8 tips voor een snellere en minder stressvolle ochtend! -

8 tips voor een snellere en minder stressvolle ochtend! Baby & Kind

Douchen, tandenpoetsen, ontbijten, tassen in pakken, discussies voeren… Voordat je s’ochtends het huis uit bent met kinderen heb je er wellicht al een halve dag op zitten.

Althans dat gevoel kan je al snel krijgen met die 1001 dingen die je s’ochtends allemaal moet doen. Maar met een beetje structuur, wat voorbereiding en wat ‘let-it-go!’ ben je binnen no time de deur uit en dat met ladingen minder stress. Hier mijn 8 tips.

Lees ook: Hey mama’s! Het hoeft niet perfect! Tips voor minder stress!

  1. Douche s’avonds. Ik geef gelijk toe dat dat bij mij thuis enkel voor de kinderen geldt. Ik douche ze voordat ze gaan slapen, zodat ze fris hun bedjes ingaan. Hoewel jonge kinderen wel zweten maken zij nog geen geur aan zoals wij dat doen. Scheelt een hoop tijd s’ochtends wanneer ik alleen zelf even onder de douche spring.
  2. Kleding klaar leggen. De kleding die wij aantrekken s’ochtends leg ik s’avonds al klaar. Geen discussies in de ochtend, niet minuten lang zoeken naar de juiste sokken of die ene trui. Alles ligt klaar en binnen 2 minuten zijn beide kids volledig aangekleed.
  3. Mise-en-place. Of te wel leg alles in de keuken alvast klaar om zo snel mogelijk te kunnen werken. Bekers, borden, bestek, ontbijtgranen, broodtrommels, de tassen. Alles zet ik klaar voor ik ga slapen. S’ochtends hoef ik alleen het brood te smeren, melk toe te voegen aan de ontbijtgranen en de tassen te vullen.
  4. Prioriteiten stellen. Het direct weer opruimen van alle afwas kan prettig zijn, maar wanneer je niet zo veel tijd hebt is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Ik denk dan “Kan ik dit laten liggen tot ik weer thuis kom?” Is het antwoord ja, dan laat ik het achter. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van de afwas in de afwasmachine.
  5. Routine en structuur. Routine en structuur zorgt ervoor dat je efficiënt met je tijd kan omgaan. Ik doe iedere ochtend alles in exact dezelfde volgorde. Op die manier vergeet ik ook vrijwel nooit iets. Ook die kinderen snappen dit en weten dat ze na het ontbijt hun handen gaan wassen, tandjes moeten gaan poetsen en dan naar de gang gaan om jas en schoenen aan te trekken. Zeker met kinderen die al wat ouder zijn is het fijn als ze weten wat ze moeten doen en zelf die taak kunnen gaan uitvoeren zodat jij minder tijd kwijt bent met het aansturen van anderen.
  6. Delegeren en samenwerken. Verdeel de taken. Is je kind oud genoeg om zichzelf aan te kleden, zijn tanden te poetsen of bijvoorbeeld de ontbijttafel af te ruimen? Mooi dan kun je hem of haar wat taken geven zodat iedereen op tijd naar school of werk kan.
  7. Pictogrammen. Is je kind als wel zelfstandig genoeg om zelf taken uit te voeren, maar heeft het een geheugen steuntje nodig? Maak gebruik van pictogrammen. Hang deze op de juiste volgorde op en laat hem of haar de pictogrammen afwerken. Bij ons is dat bijvoorbeeld nadat ze beneden komen. Eten, handen wassen, tandenpoetsen, bril op, schoenen en jas aan, tas op je rug.
  8. Let op je timetable. Zelf weet ik altijd precies wat om hoe laat gebeurt. Op die manier houd ik mijn timetable goed in de gaten en kom ik er al snel achter wanneer ik achter loopt. Zo moeten de kinderen bijvoorbeeld uiterlijk 7:35 beginnen aan hun ontbijt, 7:55 hun tandenpoetsen en 8:00 schoenen en jas aan. 8:05 zitten we in de auto zodat we op tijd in de klas zijn!

Heb je zelf echt nog een gouden tip die je wil delen! Laat hem achter als reactie op onze Facebookpagina!

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *