Baby op komst? Mannen dit moeten jullie weten over het vaderschap! - My Name Is Mama

Baby op komst? Mannen dit moeten jullie weten over het vaderschap! Gezin & Relatie

Al doende leert men zeggen ze, maar het kan vast geen kwaad om aanstaande en kersverse papa’s een beetje voor te bereiden op wat er komen gaat. De aankomende 4 weken laat My Name Is Mama iedere vrijdag een man aan het woord over het vaderschap. Daarom geheel in lijn met dit thema 10 dingen die je echt moet weten over het vaderschap, met dank aan papa Brian.

Lees ook: Mannen over het vaderschap (deel 1)

Zelf heb ik wel spijt dat ik bij mijn eerste niet wat beter voorbereid was op alles. Een extra boek lezen of een beetje beter opletten tijdens die semi-verplichte (en vooral oersaaie) voorlichtingsavonden had echt geen kwaad gekund. Maar het gaat verder dan die eerste weken, want een luier op de juiste manier aan doen is echt zo spannend niet. Het vaderschap is niet iets lichtzinnigs, en met die instelling ik-zie-het-allemaal-wel of ik-laat-het-allemaal-op-me-afkomen kun je jezelf nog wel eens lelijk tegen komen. Dus mocht je nog wat tijd hebben, bereid je dan vooral voor op het volgende.

De wereld vergaat.
Althans de wereld zoals jij hem kent van het pre-baby tijdperk. Dagelijkse beslommeringen stellen niets meer voor, liefde krijgt een volledig nieuwe definitie en je gaat je vrouw/ vriendin met totaal andere ogen bekijken. Je wereld vergaat, maar je krijgt er een totaal nieuwe en verbeterde versie voor terug (ondanks alles).

Slaap, levensbehoefte nummer 1.
Okay, na schoon drinkwater dan. Maar slaap is zo’n typische opoffering waar je als kersverse ouders echt niet onder uit komt. Of jij bent toevallig zo’n ouder met zo’n super baby die na 4 dagen al doorslaapt… please…. maak daar geen vermelding van op facebook je werkt op de zenuwen van alle andere ouders met doorsnee baby’s die de eerste maanden iedere nacht om de 3 uur om voeding en aandacht vragen. Oh ja en de volgende dag ga je natuurlijk weer gewoon fluitend naar je werk.

Sex (eh, het ontbreken daarvan bedoel ik dan).
De UL-TIE-ME onthoudingstest! Je zal zeker 6 weken moeten wachten na de bevalling en dan heb ik het nog niet eens over die weken voor de bevalling. Pin je ook vooral niet te veel vast aan die 6 weken, want het kan maar zo zijn dat jouw wederhelft daar totaal andere ideeën over heeft, iets met lekkende borsten (waar ook een lucht vanaf komt, waar geen parfum of bodylotion tegen op gewassen is), vermoeidheid, bloed verlies en hormonen. Bij nader inzien denk ik dat je wellicht ook beter maar gewoon even kan wachten tot zij aangeeft dat het weer tijd is, dat scheelt weer een discussie.

Verwaarlozen van vrienden.
Ik kan er nog steeds keihard om lachen. Vrienden die mij op zaterdag om 16:00 s’middags bellen of ik rond 19:00 mee een hapje ga doen in de stad om daarna de kroegen in te duiken tot in de vroege uurtjes. Serieus vanaf 16:00 is bij ons zo’n beetje spits(drie)uur en tot aan 19:00 vervelen wij ons echt niet. Als zo’n kleintje dan eindelijk fris gewassen en met een vol buikje in bed ligt ben ik eigenlijk blij dat ik mijn benen omhoog kan doen en ongegeneerd kan gaan liggen snurken op de bank, als ik al niet direct mijn bed in duik. Inmiddels heb ik mezelf er over heen gezet. Vriendschappen komen automatisch (ECHT WAAR!) even op een lager pitje te staan als er een baby in het spel is, en al helemaal als je een van de eerste uit je vriendengroep bent met een baby. Oh wat ga ik straks genieten als die jongens aan de beurt zijn!

Je wordt een emotionele softie!
En jij dacht dat je vrouw een emotioneel wrak is sinds haar ‘moeder hormonen’ er met de scepter zwaaien? Wacht maar tot je de eerste tekening van je kind krijgt, keurig in een lijstje en door je wederhelft feestelijk ingepakt in cadeaupapier. Nooit gedacht dat ik ontroert zou zijn door een A4tje met daarop willekeurig gekras. Ook het leed van kinderen trek ik me een stuk meer aan.

Jij wordt een kei in plannen en het opstellen van schema’s.
Hoe truttig dit ook klinkt, het leven met een baby valt of staat echt met planning en schema’s. Voor alles bestaat een schema ben ik inmiddels achter. Voeden, slapen, wassen, spelen, knuffelen, het huishouden, boodschappen doen, sex… En dit herhaalt zich meerdere keren per dag (behalve sex dan, dat is eerder een per kwartaal terugkerend iets). Ik hoor het ons nog zeggen. “Oh nee hoor die baby heeft zich gewoon aan ons aan te passen, die gaat maar gewoon mee als we willen lunchen of dineren”. Ja we weten inmiddels ook welke consequenties dat met zich mee draagt (zie het puntje over slaap). Nee wij plannen alles rondom de behoeftes van de baby, en als dat betekend dat we ‘nee’ moeten zeggen tegen dat uitje waar we graag aan hadden mee gedaan, jammer dan.

Lees ook: 12 bevallingstips voor vaders!

Totaal andere visie.
Je gaat totaal anders tegen bepaalde dingen aankijken en kan je ook druk maken om dingen die er vroeger niet toe deden. Vooral als het jouw kind wel eens zou kunnen benadelen.

Opvoeden. Doe wat ik doe, niet wat ik zeg.
Onthoud deze! Jij bent HET rolmodel voor jouw kind of het nou een dochter of zoon is. Jouw gedrag (en taalgebruik) zal worden gekopieerd.

HELP!
Ik heb nog nooit zo vaak hulp nodig gehad als met kinderen. Een oppas opa en/of oma is echt ideaal of in ieder geval een babysitter daar ben ik nu wel achter. Ook met andere dingen dan oppas is hulp soms echt wel lekker hoor. Iemand die jullie af en toe bijstaat in de huishouding bijvoorbeeld (nooit zo veel was gehad als met een baby).

Je wordt minder egoïstisch.
Draaide het eerst allemaal om jou en om jullie samen, met een kind erbij wordt je zonder pardon van je troon gestoten. Stel je er op in dat je de aankomende 18 jaar (minimaal) zal moeten accepteren dat het geen jij wenst er niet toe doet. In eerste instantie zal worden gekeken naar wat je kind wil en daarna naar het belang van het gezin.

Lees ook: Als er een sollicitatiegesprek voor ouders bestond.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *