Het vrouwenquotum, positieve discriminatie die we niet nodig hebben. - My Name Is Mama

Het vrouwenquotum, positieve discriminatie die we niet nodig hebben. Elma Blogt

Onlangs laaide in de politiek de discussie over het vrouwenquotum weer op. Volgens de voorstanders moeten er meer vrouwen op hoge posities worden aangesteld. Een aantal landen in Europa heeft al zo’n quotum en met groot succes, er zijn veel meer vrouwen in hoge posities aangesteld.

Wat een succes, de bedrijven houden zich aan de wet! Wat fijn! Maar is het behalen van het quotum een doel op zich? Doen deze bedrijven het bedrijfstechnisch ook beter? Ik ben geen econoom, dus daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Wel heb ik eens gehoord dat bedrijven waar de leiding voor 50% procent uit vrouwen bestaat het beter doen omdat er meer evenwicht zou zijn tussen de ‘harde’ mannen en de ‘menselijke’ vrouwen. Je zou dus zeggen dat als het zo gunstig is om genoeg vrouwen als leidinggevende te hebben, bedrijven daar vanzelf voor kiezen. Misschien is het bedrijfsleven er nog niet klaar voor.

Een veel interessantere vraag vind ik, zijn wij vrouwen er wel klaar voor? Willen wij vrouwen niet veel liever moeder zijn in plaats van in een Raad van Bestuur te zitten? En als je als vrouw zo ambitieus bent, dan heb je misschien ook wel een man uitgezocht die zo ambitieus is. Als je dan ook nog kinderen wilt (want vrouwen van onze generatie willen immers alles, en alles perfect doen) wie voedt die dan op? Een nanny of een au pair? Ja dat kan, sommige vrouwen kiezen daarvoor. Ik geloof alleen niet dat die vrouwen in de meerderheid zijn. Moeders die 4 dagen werken, zoals ik, zijn al dun gezaaid, laat staan moeders die een 70-urige werkweek draaien.

Wij vrouwen zijn hogere opleidingen gaan volgen, en het is langzaam normaler geworden om een werkende moeder te zijn

Ik heb voor een bedrijf gewerkt waar we een vrouwennetwerk hadden. Het was een grote multinational waar op mijn locatie zo’n 1500 werknemers werkten. Het vrouwennetwerk was opgericht om het glazen plafond te verhogen. Als je boven een bepaalde salarisschaal zat, mocht je naar de bijeenkomsten komen. Het hoofd HR van onze locatie (ook een 4 dagen werkende moeder overigens) vertelde een keer trots dat ze erin geslaagd waren om in een aantal jaren tijd het glazen plafond een paar salarisschalen te verhogen. Ze? Dat hebben we toch zelf gedaan? Wij vrouwen zijn hogere opleidingen gaan volgen, en het is langzaam normaler geworden om een werkende moeder te zijn. Mijn eigen moeder stopte nog ‘gewoon’ met werken toen ze kinderen kreeg. Willen we niet gewoon te snel? Persoonlijk werd ik een beetje misselijk van het idee van het vrouwennetwerk, ik had niet echt het idee dat zij me gingen helpen mijn doelen te bereiken. Dat moet je volgens mij gewoon zelf doen.

Persoonlijk zou ik me dan altijd afvragen of ik was aangesteld omdat ze een quotum moesten halen, of omdat ik de meest geschikte kandidaat ben voor de functie

En als wij moeders er dan klaar voor zijn, hebben wij een quotum nodig? In discussies wordt wel eens geroepen: “Ja, maar er zijn genoeg vrouwen die het willen, maar die lukt het niet om zo’n hoge positie te krijgen.”. Nee, en elke man die het wil, die wordt natuurlijk per direct aangenomen… ook niet. Ik denk dat vrouwen geen vrouwenquotum nodig hebben. Wij moeders zijn toch sterk? Niets zo zwaar als kinderen opvoeden… Persoonlijk zou ik me dan altijd afvragen of ik was aangesteld omdat ze een quotum moesten halen, of omdat ik de meest geschikte kandidaat ben voor de functie.

En dan zijn we weer terug bij de vraag, is het vrouwenquotum een doel op zich? Waar is het nou werkelijk goed voor. Voor de vrouwenemancipatie wellicht, maar dat is toch ook geen doel op zich? Volgens mij is de maatschappij al langzaam aan het veranderen, dat heb ik gemerkt aan de positieve reacties op mijn vorige blog. Waarom zouden we die verandering dan willen versnellen? Wie wordt er beter van? Niet wij moeders, wij willen gewoon moeder zijn. Geen positieve discriminatie voor ons, toch?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten