Waarom ik koos voor een geplande keizersnee. - My Name Is Mama

Waarom ik koos voor een geplande keizersnee. Baby & Kind

Twee maal is Daphne bevallen met een keizersnee, twee maal was dit haar eigen keuze en beide keren was dit gepland. Hoewel sommige mensen haar veroordelen dat ze met een geplande keizersnede voor de makkelijkste weg koos, was dit een beslissing die niet over 1 nacht ijs ging.

Moxa Therapie.

Tijdens een echo met 33 weken kwamen we er achter dat onze zoon nog altijd in een stuitligging lag. Hij bewoog nog veel en ik voelde hem soms een kwartslag draaien. Er was dus nog hoop dat hij volledig zou draaien. Echter was dit niet het geval. Moxa therapie (zeker het proberen waard!) en een uitwendige versie later werd besloten (door de gynaecoloog), dat een geplande keizersnede de beste optie was. Ik kon deze man wel zoenen! Zelf was ik namelijk ook al tot die conclusie gekomen na weken lang wikken en wegen. Voor mij was een geplande keizersnede dan ook hele prettige conclusie. Mijn keuze was gebaseerd op de volgende factoren:

Wat is de kans op een succesvolle vaginale bevalling?

Wat is mijn kans op een geslaagde vaginale stuitbevalling? Mijn gynaecoloog was daar heel eerlijk in. Hij dacht dat er een hele grote kans* zou zijn dat ik uiteindelijk met een spoedkeizersnede zou moeten gaan bevallen, als ik het in eerste instantie vaginaal wilde proberen. Zijn conclusie was gebaseerd op het geschatte geboortegewicht van mijn baby, zijn hoofdomtrek en mijn lichaamsbouw. Dit wilde ik mezelf niet aandoen en zeker niet met de horror verhalen over de spoedkeizersnede van een vriendin vers in het geheugen. * De kans dat een vaginale stuitbevalling uitloopt op een spoedkeizersnede is overigens sowieso 50%.

Lees ook: De meest irritante opmerkingen over een keizersnee.

Wat zijn de nadelen en risico’s van  een keizersnee?

Het grootste en (vrijwel enige) nadeel voor het kind is dat zijn longetjes wellicht onvoldoende gerijpt zijn bij de bevalling. Om deze reden wordt een keizersnede ook niet geadviseerd voor de 39 weken. De nadelen voor de moeder echter zijn een stuk groter. Er kunnen verschillende complicaties optreden met betrekking tot de placenta en de baarmoeder (voornamelijk bij een tweede zwangerschap). Het herstel van een keizersnede is vaak pittiger dan van een vagina bevalling. (Dit is heel persoonlijk want ik liep de volgende dag gewoon lekker rond en kon mezelf douchen en aankleden). Borstvoeding komt vaak wat moeizamer op gang na een keizersnede. En mocht je bij een tweede bevalling ook weer een keizersnede nodig hebben dan kan dit ook diverse (serieuze) complicaties met zich mee brengen.

Hoe verloopt het herstel van een keizersnede?

Dit is per persoon verschillend, de één kan de volgende dag lopen en zich zelfstandig douchen en aankleden (zoals ik). De ander ervaart heel veel pijn (met name spierpijn) en heeft overal hulp bij nodig en kan de eerste dagen niet of nauwelijks lopen. Bedenk echter dat je bij een natuurlijke bevalling ook niet verzekerd bent van een voorspoedig herstel en hier ook diverse situaties veel lichamelijk ongemak kunnen veroorzaken.

Plannen.

Dit klinkt misschien heel decadent, maar ik wilde graag de geboorte plannen in de vakantie van mijn partner. Hij was twee weken vrij en ik wilde graag aan het begin van die 2 weken gaan bevallen. Omdat hij voor zijn werk dagen aaneengesloten dag en nacht van huis is, zou ik dan alles zelf moeten doen. Ik zag de bui al hangen dat ik vaginaal zou bevallen, uiteindelijk een spoedkeizersnee zou krijgen en een paar dagen later s’nachts alles zelf zou moeten doen (bij gebrek aan ouders in de buurt). En wat als ik ineens zou bevallen terwijl mijn partner net in Moskou zat?! Het gaf mij onwijs veel rust toen de datum eenmaal geprikt was en ik wist dat er de eerste twee weken iemand bij me zou zijn s’nachts.

Lees ook: Kraamvisite etiquette. Tip: Deel dit op je tijdlijn!

Veiligheid van een keizersnede ten op zichte van een stuitbevalling.

Een groot onderzoek uit 2002 toont aan dat een geplande keizersnede veiliger is voor het kind dan een vagina stuitbevalling. Daarnaast bleek dat met het stijgen van het aantal keizersnedes, het percentage babysterfte daalde. Er is overigens ook geen verschil in ontwikkeling tussen kinderen die met een keizersnee zijn geboren of via een vagina bevalling (gemeten op 2 jarige leeftijd) . Aangezien voor mij de veiligheid van mijn kind vooropstaat was dit tevens de doorslaggevende factor.

Meer weten over een stuitbevalling? Ik verwijs je graag door naar DEZE pagina.

Heb jij ook gekozen voor een geplande keizersnede? Wat was het voor jou dat je deze keuze hebt gemaakt? Ik hoor het graag van je in een reactie op facebook.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten