VIDEO: Moeders? Waarom toch altijd dat eeuwige commentaar op elkaar?! - My Name Is Mama

VIDEO: Moeders? Waarom toch altijd dat eeuwige commentaar op elkaar?! Baby & Kind

Petra geniet met volle teugen van het moederschap en haar twee zoontjes. Maar soms kan ze zich zo boos maken in de kritiek van moeders op elkaar. Bijvoorbeeld bij het lezen van venijnige reacties op keuzes die andere mama’s maken. Ze vraagt zich dan telkens af waar dat voor nodig is en waarom moeders elkaar zo snel veroordelen.

“Wel jammer van de mama met de baby in de draagdoek, face forward dragen is heel slecht voor zowel baby als mama, jammer”. Deze reactie stond niet onder een artikel dat iets met dragen te maken had, zelf niet bij een artikel over opvoeding of wat dan ook, maar bij een filmpje met sfeerbeelden uit een lokale dierentuin. Het filmpje moest het dierenpark promoten dankzij mooie beelden van gelukkige bezoekers en schattige dieren. Ik bijt heel zachtjes op mijn tong, leg mijn smartphone wijselijk aan de kant en vraag me af: is deze reactie nu echt nodig? Ik begrijp heus wel dat ergonomisch dragen belangrijk is en dat veel mensen dat nog niet weten. Maar de Facebookpagina van deze dierentuin is er totaal het platform niet voor. Waarom dan zo reageren? Waarom die mooie, gelukkige mama met haar wolk van een baby zo bekritiseren?

Zo kan ik nog honderden voorbeelden verzinnen. Voorbeelden waar mijn jonge mama-tenen van gaan krullen en mijn haren rechtop staan. Voorbeelden waarbij ik, als ik ze tegenkom, tot 100 moet tellen om niet in mijn pen te kruipen en de persoon in kwestie meteen van een antwoord te voorzien.

Lees ook: Je kind bij jou in bed laten slapen, doen of niet?

Waarom zijn wij, moeders, zo streng voor elkaar en hebben we vaak ons oordeel meteen klaar? Kunnen we elkaar niet wat meer ruimte geven om onze eigen keuzes te maken? Om ons leven te leven en onze kindjes op onze eigen, in onze ogen beste manier, groot te brengen? Om elkaar te vertrouwen dat we beslissingen maken volgens wat ons het beste lijkt, voor onszelf en voor ons kind? We hebben het al zo moeilijk, wij jonge mama’s: we moeten onze draai vinden in ons nieuwe gezin, moeten één of meerdere kindjes groot brengen zonder al te veel kleerscheuren, een huishouden runnen, een partner lief hebben en vaak een job die op ons wacht. Kortom zoveel dingen aan ons hoofd die maken dat we elk moment van onze mooie, roze mamawolk kunnen afdonderen.

Toch oordelen wij mama’s zo snel over het doen en laten van andere moeders. En eigenlijk lijden we daar allemaal veel meer onder dan we ooit zullen durven toegeven. Niet dat ik nooit iets zeg hoor. Ik doe het zelf ook en soms zelfs zonder dat ik er erg in heb. Wanneer mijn vriendin vertelt over haar moeilijke slaper, sta ik meteen klaar met advies. Mijn oudste is namelijk een droomkind als het op slapen aankomt, mijn jongste… eh.. daar ben ik nog niet zo zeker van. Maar goed. Eigenlijk wil mijn vriendin geen zóveelste advies. Ze wil haar hart luchten, niets meer. Ik herpak me schromelijk te laat en probeer de boel te redden door te zeggen dat ik dan weer een moeilijke eter heb. In mijn hoofd beloof ik mezelf plechtig dat ik de volgende keer het advies voor mezelf zal houden, of dat in ieder geval zal proberen.

Daarom wil ik me via deze weg aansluiten bij een oproep die verschillende mama’s voor mij ook al deden. Een oproep die steeds luider en luider klinkt: laten wij mama’s onder elkaar wat meer samenspannen. Laten wij elkaar steunen en elkaars keuzes respecteren. Laten we elkaar niet ‘pakken’ op woorden of daden en onze adviezen, hoe goed bedoeld ook, opdringen, maar gewoon wat meer naar elkaar luisteren. Misschien kunnen we elkaar zelfs wat vaker vertellen dat we goed bezig zijn? Ook al hebben we een andere mening. Ook al moet die ene vriendin, kennis of wildvreemde dame die techniek toch echt eens proberen. Laten we het even voor wat het is. En laten we vooral onze eigen levens op de rails houden. Voor mij is dat alvast méér dan mijn bordje vol.

Inhoud is niet beschikbaar.
Sta Cookies toe door op Toestaan in de banner te drukken

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten