Wat ik deed met mijn kerstgedachte: cadeau's kopen voor een ander gezin. - My Name Is Mama

Wat ik deed met mijn kerstgedachte: cadeau’s kopen voor een ander gezin. Gezin & Relatie

Wat als je het zelf financieel goed hebt als gezin? Je schandalig veel cadeautjes onder de kerstboom hebt liggen en je weet dat er kindjes in de buurt niets krijgen met kerst…?

Het is 22 december, een paar uur geleden liep ik nog verschillende winkels in en uit op zoek naar de laatste kerstcadeautjes voor mijn zoontjes. Nu stond ik ze in te pakken. Het grote aantal cadeautjes demotiveerde me, ik had helemaal geen zin meer om dit allemaal in te pakken. Maar de gedachte aan de vrolijke gezichtjes van mijn kindjes en de enthousiasme waarmee ze het papier van hun cadeautjes zouden afscheuren, zette me er toe om door te gaan met inpakken tot de late uurtjes die nacht. Zacht roze en mintgroen cadeaupapier, met mooie linten eromheen en mooie strikken erop. Om en om de namen van mijn kindjes er op. In blokletters, zodat ze hun naam zelf zouden kunnen herkennen op de cadeau’s.

Ik schaam me diep. Mijn kinderen hebben dit niet nodig.

Nieuwe dekbedovertrekken, nieuwe sneakers, boeken en een hele verzameling aan Minion en Cars artikelen. Ja, de kerstman (kerstvrouw in dit geval) had de pinpas flink laten wapperen. Kosten noch moeite worden gespaard, om 5 minuten lang naar twee uitgelaten jongetjes te kijken die helemaal gek worden bij ieder cadeau. Tevreden leg ik een deel kerstboom. De rest gaat in een tas, dat zal bij mijn ouders onder de boom worden gelegd. Terwijl ik alle perfect ingepakte cadeau’s bekijk, schaam ik me ineens.

Ik schaam me diep. Mijn kinderen hebben dit niet nodig. Ze krijgen wekelijks nieuw speelgoed, ze krijgen regelmatig nieuwe kleding en schoenen. Sterker nog, ze bezitten zoveel kleding dat ze het nooit allemaal kunnen dragen voordat ze er uit gegroeid zijn. Ik haal mijn schouders op ‘beter verwend, dan verwaarloosd’ concludeert een stemmetje in mijn hoofd. Maar het schuldgevoel verdwijnt niet. Ik weet heel goed dat er de aankomende dagen kindjes zijn die niets onder de boom vinden. Laat staan dat ze überhaupt een boom hebben. Gezinnen die met een paar tientjes per week moeten rondkomen.

Hoe nobel mijn gebaar wellicht ook lijkt, heel zwart-wit gezien blijft dit eigenbelang.

Ik wil van mijn schuldgevoel af. Ik zoek op Facebook naar een moeder die ik ken van school. Zij verzamelde voedsel in voor kerstpakketten. Ik stuur haar een berichtje, of zij een gezin kent waarvan de kindjes niets krijgen met kerst. De volgende ochtend krijg ik antwoord. Een gezin met twee zoontjes, iets jonger dan de mijne. Zij hebben het echt zwaar.

Ik besluit de taart die ik zou bakken even te skippen en koop een taart bij de supermarkt om tijd te winnen. In plaats van taart bakken ga ik naar de Action, pak ik een grote wasmand, en begin deze te vullen met cadeautjes voor de jongetjes die niets zouden krijgen. Na een half uurtje ben ik klaar. Ik heb mooi papier gekocht en strikken en reken iets meer dan €50,- af. Ik ben tevreden. In de wasmand zitten 12 cadeautjes en een doos met bonbons.

Thuis pak ik alles in, met zelfs nog net meer gedrevenheid als dat ik bij de cadeautjes voor mijn eigen kinderen deed. Samen met de moeder van school breng ik het eind van de ochtend naar het desbetreffende gezin, waar de mand inderdaad goed terecht komt. Hoe nobel mijn gebaar wellicht ook lijkt, heel zwart-wit gezien blijft dit puur een kwestie van eigenbelang. Een manier om van mijn schuldgevoel af te komen. Het feit dat ik nu weet dat twee andere kindertjes  nu ook met veel enthousiasme zich op deze pakjes kunnen storten, geeft me een goed gevoel. Ik kan met een gerust hart kerst gaan vieren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten