Wat kun kun je doen om je gezin tegen terrorisme en ander geweld te beschermen? - My Name Is Mama

Wat kun kun je doen om je gezin tegen terrorisme en ander geweld te beschermen? Gezin & Relatie

De afgelopen dagen hoor je niets anders dan over de gebeurtenissen in Parijs, de aanslagen, de doden, de gewonden, het verdriet en de dreiging van nog meer geweld. Hoe bescherm je je gezin tegen dit geweld?

Niet. In mijn ogen is dat onmogelijk. Geweld kan ons altijd en overal overvallen. Een terroristische aanslag, een mishandeling, geweld in het verkeer het gebeurd overal om ons heen. Natuurlijk maak ook ik mij daar ernstige zorgen over. Vanochtend vroeg ik me weer opnieuw af hoe lang het nog zal duren voordat we officieel een derde wereldoorlog hebben.

Deze week gingen wij uit eten, bij het verlaten van het huis vraagt mijn zoon meerdere malen om nog een knuffel en nog een kusje. Ik geef hem waar hij om vraagt en zeg mijn partner hetzelfde te doen. In mijn achterhoofd zit de confronterende gedachte dat afgelopen vrijdagavond vaders en moeders het huis verlieten, hun kind een knuffel en een kus gaven en niet meer levend terug keerde.

Mannen en vrouwen die wellicht net als ik moeite deden een oppas te regelen, zich verheugde op een etentje of het bezoek aan het concert. Mannen en vrouwen aan wiens leven abrupt een einde kwam die avond en die hun gezin in verdriet achterlaten.

Maar overal waar wij komen kan ons dit treffen. In een bioscoop, in de trein, op ons werk, in ons huis, op school,  in de supermarkt… Moeten we nu in angst gaan leven? Nee dat moeten we niet. We stappen immers toch ook niet in de auto met de angst dat we een dodelijk ongeluk kunnen krijgen? Laat angst je leven niet beheersen, en laat jouw angst vooral het leven van je kind(eren) niet beheersen. Belast hen niet met alles wat wij weten, zolang zij zelf dat besef niet hebben.

Natuurlijk moet je voorzichtig zijn, ik zal zeker niet ontkennen dat ik plaatsen als drukke treinstations en evenementen voorlopig even zal mijden en er zeker mijn kinderen niet mee naar toe neem. Maar ik weiger om in constante angst te leven. De angst mijn partner, die als piloot werkt, te verliezen door een bom of een raket. De angst om naar de bioscoop te gaan, de angst om nog langer de straat op te gaan.

Ik weet dat ik mezelf, noch mijn gezin niet kan beschermen tegen geweld. Wat ik wel kan doen, is mijn kinderen opvoeden met normen en waarden voor één ieder en één ieders religie, of het ontbreken daarvan. Wat ik wel kan doen is mijn kinderen laten zien hoeveel moois het leven en deze wereld te bieden heeft. Wat ik wel kan doen is deze wereld toekomst geven, door mijn kinderen op te voeden tot sterke individuen met respect voor zichzelf en voor anderen.

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *