6 jaar en op kickboksen. "Ik wil dat hij zich kan verdedigen op het schoolplein". - My Name Is Mama

6 jaar en op kickboksen. “Ik wil dat hij zich kan verdedigen op het schoolplein”. Baby & Kind

Op 14 jarige leeftijd werd Sushma ’s nachts wakker gemaakt door haar ouders. “Niet schrikken, je broer ligt in het ziekenhuis. Hij is in elkaar geslagen”. Dit heeft enorme indruk op Sushma gemaakt. De reden dat zij haar zesjarige zoon nu al op weerbaarheidstraining heeft zitten.

Mijn broer werd na een avond stappen opgewacht door een groep jongeren en bewerkt met een boksbeugel. Hij had in het verleden wel op Judo gezeten, maar maakte die avond geen schijn van kans. Zijn oogkas was verbrijzeld, zijn rug en ribben gekneusd en ook emotioneel had hij wel wat deuken opgelopen.

Het hele incident liet grote indruk op mij achter. Nu ik zelf een zoon van 6 heb, ben ik mij des te bewust van deze gebeurtenis. Enige tijd geleden werd mijn zoon op het schoolplein zonder pardon onderuit getrapt. Voor mijn ogen, door een jongetje van zijn eigen leeftijd. Dat gaf voor mij de doorslag om actie te ondernemen. No way in hell dat mijn zoon zich in de toekomst niet kan verdedigen op het schoolplein, of daarbuiten. Met grote nadruk op verdedigen.

Hij zit sinds kort dan op weerbaarheidstraining, wat feitelijk kickboksen is. Hij leert zich te verdedigen bij verschillende situaties, maar ook hoe hij iemand op afstand kan houden. Mijn standpunt: jong geleerd is oud gedaan. Hij leert nu spelenderwijs omgaan met een ‘aanval’.

Wat opvalt is dat er in zijn ‘klas’ ook veel meisjes zitten. Niet zo gek ook. Er gaat geen dag voorbij of er staat wel een bericht in de krant dat een meisje is aangevallen, aangerand of mishandeld. We kennen allemaal die ‘kopschop’ filmpjes wel. Regelmatig zijn het de meisjes die daarin slachtoffer zijn, weerloos op de grond liggen terwijl leeftijdsgenootjes op ze staan in te schoppen. Uit verschillende hoeken gefilmd, maar niemand die een poot uitsteekt.

Nu hoor ik een aantal van jullie denken. ‘Lok je met een vechtsport niet juist agressie uit?’ Nee, ik ben niet bang dat mijn zoon straks de opvolger van Badr Hari is. Ik wil hem juist bijbrengen dat je respect moet hebben voor anderen. En een goede leermeester zal dit ook zeker meenemen in een training. Kijk maar eens naar de verdedigingskunst Krav Maga, hierbij gaat het om het op afstand houden van je aanvaller of hem, indien nog, uit te schakelen zonder dat je onnodig op hem staat in te rammen en te schoppen. Puur jezelf beschermen dus.

Is 6 jaar dan te vroeg om daar mee te beginnen? Nee, vind ik niet. Want naast dat hij zich leert verdedigen, krijgt hij er ook zelfvertrouwen van. Hij zal straks weten dat hij bepaalde situaties aankan. Het zelfvertrouwen zal hem niet alleen helpen wanneer hij wordt aangevallen, maar ook in alledaagse situaties.

Ik hoop mijn zoon hiermee  een stukje positieve bagage mee te geven. Iets waar hij echt iets aan heeft, al hoop ik van harte dat hij het geleerde nooit in praktijk zal hoeven brengen.

Wat vind jij van een zelfverdedigingstraining of een vechtsport voor jonge kinderen? Slim of misschien wel een beetje bangmakerij? Geef je mening op Facebook.

 

Lees ook de andere artikelen op My Name Is Mama.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten