Wel of geen derde kind? Karen zet de voors en tegens op papier. - My Name Is Mama

Wel of geen derde kind? Karen zet de voors en tegens op papier. Gezin & Relatie

Karen en haar man twijfelen over een derde kind. Ze besluiten een lijstje met voors en tegens te maken. De uitkomst daarvan vindt Karen zelf ook wel verrassend.

Een leven zonder kinderen.

Mijn man en ik zaten laatst op de bank een beetje te filosoferen over een leven zonder kinderen. Wat zouden we dan doen? En waar zouden we dan staan? Is het leven in een vinexwijk dan wel voor ons of zouden we in de randstad gebleven zijn? Zouden we allebei full-time werken? En onze vakanties, hoe zien deze er dan uit?

Al heel snel kwamen we allebei uit op de conclusie dat wij het leven eigenlijk niet eens goed voor kunnen stellen zonder kinderen. Zo heb ik van kleins af aan al het beeld dat ik moeder wilde worden, ik heb dan ook altijd het oer-gevoel gehad dat ik drie kids zou krijgen.

Afsluiten.

Op dit moment, nu onze oudste 7½  en onze kleinste 5 is, ben ik dit aan het afsluiten. Voor ons geen derde. En jeetje, wat kost dit een hoop emotionele hobbels van mijn kant. Want voor mijn gevoel zou ik iets fundamenteels missen aan mijn toekomstdromen. En als iets zo diep zit, kan ik dit heel moeilijk afsluiten. Mijn man staat daar meer praktisch in, voor hem is het al jaren “goed zo”.  En eigenlijk heeft hij gelijk… (Ja lief, je hebt gelijk)

Hoewel ik soms die knuffeluurtjes van een slapend kind op m’n armen mis kan ik nu toch goed relativeren. Geen getut meer met luiers, spuugjes, fruithapjes en babyfoons.  En als ik toch even wil knuffelen met een klein hummeltje, heb ik voldoende vriendinnen met zo’n kleintje.

Het toeval wilt dat, nu ik dit schrijf, mijn beste vriendin me een filmpje van haar dochter  (1½) stuurt die volledig over de emmer gaat over bedtijd en al snottebellend vraagt om poesje-mauw. Stiekem slaak ik een zucht van verlichting, gelukkig hebben we dit niet meer. Voor mij weer een puzzelstukje om het idee van een derde af te sluiten.

Zelfstandigheid.

Op deze leeftijd worden onze kinderen zelfstandig. Ze kleden zichzelf aan, kunnen zelf douchen, smeren zelf hun brood en regelen zelf hun (omgevallen) drinken. Ze dekken de tafel en helpen met de vaatwasser uitruimen. En ach, ik ben heel eerlijk als ik zeg; ik kan nu ook aan hun vragen of zij voor mij mijn sokken en schoenen willen pakken. Heel handig zo’n kind! Oké, ze zijn niet mijn P.A. maar al die extra minuten op een dag die je weer voor jezelf terug krijgt zijn heerlijk!

Ik merk nu ook, nu mijn kinderen groter zijn geworden, dat ik steeds tevreden terug kan kijken op de afgelopen jaren. Ik denk dat wij het goed hebben gedaan tot zo ver. Op dit moment kunnen we ze alles bieden wat ze nodig hebben. En welke toekomst staat ons te wachten? Wil ik deze onzekerheid wel aan gaan met nog een kind?

Praktische zaken.

Mijn man heeft al meermaals geadviseerd een “voor” en  een “tegen” lijstje te maken. Gek genoeg had ik niet verwacht dat ik meer dingen op wist te schrijven onder de “tegens”. Dit waren vooral (vreemde) praktische zaken zoals slaapkamerindeling, zeulen met luiers, opnieuw een box in de huiskamer of later met zijn allen in de achtbaan.
En bovenaan het lijstje van “voor” had ik opgeschreven:
1. ‘mijn oer-gevoel’
2. ‘weer zwanger zijn’
3. ‘weer een klein hummeltje’
… Gevoelens tegenover praktische zaken, wat is er meer waard?

Het lijkt er echt op dat ik een keuze gemaakt heb. Het is inderdaad goed zo. Laat ik de herinneringen houden en genieten van het nu en de toekomst. Maar ik gok dat ik in gedachten altijd wel een beetje blijf spelen met deze droom.

 

Sta jij ook voor de keuze of heb jij ook voor de keuze gestaan voor een extra kind voor jouw gezin? Praat mee op onze Facebook pagina..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om volledig gebruik te maken van alle functionaliteit op deze website dient u cookies toe te staan. Meer informatie.

Cookies op deze website staan standaard uit. Om volledig gebruik te maken van deze website dient u cookies te accepteren door in de banner op "Toestaan" te drukken. Hier kunt u meer informatie vinden over ons Privacy- en Cookiebeleid.

Sluiten