9 redenen om je zwangerschap al vóór die magische 12 weken bekend te maken. - My Name Is Mama

9 redenen om je zwangerschap al vóór die magische 12 weken bekend te maken. Baby & Kind

Naast de eeuwige discussies van werkende moeders vs. thuisblijfmoeder, borstvoeding vs. kunstvoeding en natuurlijk bevallen vs. een keizersnede is ook het aantal weken waarna je je zwangerschap bekend maakt vaak een onderwerp met fanatieke voor- en tegenstanders.

De meeste koppels houden 12 weken aan om het geheim verborgen te houden. Zelf deed ik daar niet aan mee omdat ik lang voor die tijd al duidelijke zwangerschapssymptomen had die zelfs een blinde nog kon zien. Zelf kwam ik dan ook met 6 weken al “uit de kast”. En waarom zou je die 12 weken grens afwachten? Omdat je dan uit de gevaren zone bent? Welke garantie heb je dat het niet mis gaat in week 13, 14, 15… of nog veel verder in je zwangerschap? Daarom geef ik je 9 redenen waarom je al lang voor dat tweede trimester naar buiten kan komen met het heugelijke nieuws!

Doe mij maar een sapje.
Jij? Jij, die normaal gesproken tijdens een etentje zonder moeite een fles wijn in je eentje achter over slaat? Nee je moet wel met een enorm goede smoes komen om volledig alcohol vrij te blijven zonder dat er bij iedereen een belletje gaat rinkelen.

Sushi, lekker! Maar nee, bedankt.
Toen ik zelf net zwanger was pikte ik de andere zwangere vrouwen op een verjaardag er zo tussen uit. Schalen met tonijnsalades, kaasjes waarover werd getwijfeld en toastjes met gerookte zalm werden door en aantal aanwezigen met geen vinger aangeraakt. Die ene zwangere vriendin die plotseling paniekerig een pasteitje uitspuugde toen ze merkte dat er tonijn in zat kon zichzelf ook écht niet redden met “Ik heb toch niet zo’n honger”. Ik heb het destijds keurig voor me gehouden maar ik wist direct dat we een maand of 7 á 8 later een neefje of nichtje zouden krijgen.

Lees ook: 12 dingen die jij nog niet wist over bevallen.

Beroepsgerelateerd noodzakelijk.
Werk jij met (verstandelijk) gehandicapten of ouderen dan zal je toch aangepast werk moeten krijgen want dat tillen is 1 ding maar die duwen, klappen en schoppen die je met regelmaat moet incasseren worden nu toch wel een risico. En wat dacht je van beroepen waarmee je met dieren werkt of met jonge kinderen en je dus een verhoogde kans hebt om met besmettelijke ziektes in aanraking te komen? Niet zo heel slim om in dat geval je zwangerschap nog weken voor je te houden.

Zo trots als een pauw!
Oh wat was ik trots op mijn zwangerschap, iedereen die maar wilde luisteren kreeg te horen van mijn prille zwangerschap. En ik wilde dit geluk graag met familie delen!

Op het sterfbed.
Via facebook laat een My Name Is Mama lezeres weten dat ze het haar grootouders al vrij vlot had verteld omdat het toen erg slecht ging met haar opa en ze het belangrijk vond dat hij wist van haar zwangerschap.

De zombie lifestyle.
Ik kotste mijn maag al binnenstebuiten voordat ik überhaupt zelf wist dat ik zwanger was. Ik vermoedde en salmonella bacterie maar toen ik een paar dagen later over tijd was en een test deed bleek ik 4 weken zwanger! Iedere dag gaf ik tientallen keren over en voor de rest van de dag lag ik op bed. Bij een zwangerschapsduur van 6 weken heb ik het de meeste van mijn  bekende dan ook maar verteld want dat verhaal van die voedselvergiftiging werd toch wel wat ongeloofwaardig.

Lees ook: 10 tips voor  direct na de bevalling waar je WEL wat aan hebt!

Zo! Jij hebt het er goed van genomen!
Vooral als het niet je eerste zwangerschap is, krijg je al vrij snel een buikje. Zelf ben ik meerdere keren gevraagd of ik zwanger was of gewoon een paar keer lekker uit eten was geweest. Gelukkig voor mij dat eerste. Met name vrouwen die zelf zwanger zijn geweest, pikken zo’n beginnend baby buikje er zonder moeite tussen uit.

Wat heb jij met je borsten gedaan?
Vrouwen die normaal gesproken niet veel decolleté hebben en met de dag een imposantere voorgevel lijken te krijgen, die vallen wel snel door de mand ja. Vooral mensen die jouw dagelijks zien, zullen hier opmerkingen over gaan maken. En aangezien jij tot op heden iedere dag op je werk was en het dus niet aannemelijk is dat je een borstvergroting hebt ondergaan zullen er een hoop collega’s zijn die de conclusie trekken.

Miskraam.
De voornaamste reden om te wachten is dus de kans op een miskraam, en ik begrijp dat je dat niet met de hele wereld wil delen, maar is het niet prettig als je wat mensen om je heen hebt die je kunnen troosten en waarmee je je verhaal kan delen? Bij navraag blijkt dan ook dat de meeste vrouwen wel hun (schoon)ouders, broers/zussen en beste vrienden op de hoogte stellen van de prille zwangerschap, in eerste instantie om hun blijdschap te delen maar vaak ook voor advies en in het meest treurige scenario om hun verdriet te delen. Zelf heb ik meerdere miskramen gehad en ik vond het persoonlijk erg fijn om hierover te kunnen spreken en mijn verdriet te kunnen uiten met de mensen om me heen.

Uiteraard is iedereen anders en heeft iedereen zijn eigen motivatie om het wel of niet te delen vóór die 12 weken, laten we dat in ieder geval van elkaar respecteren!

Lees ook: Kraamvisite Etiquette.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *